Csontkovácsolás fájdalommentesen? Igen! (Interjú)

febr 13 • LifeStyle • Impress Magazin

Sokan félnek a csontkovácstól, pedig az ízületek, csigolyák helyrerakása, ha megfelelően végzik, nem jár fájdalommal. 

A csontkovács speciális fogásokkal visszaállítja a gerinc csigolyáit a helyes pozícióba, és az apró kimozgatásokkal megszünteti az ízületek mozgáskorlátozottságát.

A csigolyák elmozdulása kihat az egész szervezetre

„Amikor a csigolyák elmozdulnak a helyes pozícióból, nyomást gyakorolnak a kilépő idegpályákra, ez azonban nem csak azt jelenti, hogy a problémák a gerinc mentén fognak jelentkezni”, mondja Balla Gábor, a Semmelweis Egyetem Testnevelési- és Sporttudományi Karán végzett csontkovács, gerincterapeuta, Daoyin gerinctorna oktató. „A csigolyánként kilépő idegpályák belső szerveinket és végtagjainkat is beidegzik, különböző fájdalmakat és funkcionális zavarokat okozva. Egy csigolya elmozdulás megannyi panaszt okozhat kezdve a fejfájástól, az emésztési problémákon át a végtagzsibbadásig. Egy állapotfelméréssel könnyen felmérhető, hogy van-e olyan csigolyaelmozdulás, mely idegpályát érint. A kezelés minden esetben egy gerincvizsgálattal, állapotfelméréssel kezdődik, majd a közel egy órás, izomlazító masszázs közben kitapintható, hogy hol vannak a további elmozdulások.”

11szerk

Izomlazítással elkerülhető a fájdalom

„Az izomlazító masszázs elengedhetetlen része a csontkovács kezelésnek”, folytatja Balla Gábor csontkovács és gerincterapeuta. „A merev izomzat ugyanis úgy fogja körül a rosszul rögzült csigolyákat, mint egy betonfal. Ha azonban bemerevedett izomkötegeket felkészítjük a kimozgatásra, és megfelelően ellazítjuk, a csontkovács kezelés teljesen fájdalommentesen lesz. De nem csak emiatt fontos a kezelést megelőző izomlazítás. Ha a kezelés előzetes izomlazítás és nyújtás nélkül történik, akkor az izomzat pár napon belül visszahúzza a csontokat, csigolyákat, ízületeket a rosszul rögzült pozícióba. Hiába kerültek helyre szerkezetileg a kimozdult csigolyák, hamarosan visszarendeződik az eredeti állapot. Éppen ezért egy szakszerű csontkovács kezelést minden esetben legalább egy 40-50 perces lazító-nyújtó masszázsnak kell megelőznie.”

Személyre szabott gerinctorna

A csontkovácsolás másik fontos része, melyre sokan nem fektetnek hangsúlyt, az utókezelés. Az elmozdulásoknak ugyanis mindig megvan az oka. Kialakulhat elmozdulás a mozgásszegény életmód miatt, lehet rossz testtartás következménye, vagy akár egy elgyengült izomzat is okozhatja, amin változtatni kell, hogy a gyógyulás teljes legyen. „A kezelés alatt felmérem, hogy melyik izom gyenge, melyiket kell megerősíteni, illetve milyen változtatásra van szükség”, mondja Balla Gábor. Az életmódbeli tanácsokon (táplálkozás, mozgás) túl mindenki személyre szabott gerinctorna gyakorlatsort kap a kezelés végén, amit rendszeresen kell végezni ahhoz, hogy tartós és teljes legyen a gyógyulás.”

Csontkovácsolással egybekötött gerinctornával megannyi panasz, gerinc- és hátfájdalmak, gerincsérv, idegbecsípődés, gerincferdülés, ízületi gyulladások, meszesedések, ízületi kopások, szédüléses panaszok, migrénes eredetű fejfájás is hatékonyan orvosolható.

További információk: www.csontkovacsballa.com

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »