Az útkereső, aki átaludt 36 évet – könyvajánló

ápr 8 • Kult & Art • Impress Magazin

Rendszeresen betértem egy útba eső könyvesboltba, minden konkrét elképzelés nélkül, csak nézelődtem.

A sokadik nézelődés után megakadt a szemem egy minimál fehér borítón, 4 db színes vonallal tűzdelve, amit egy fehér vonal húz keresztbe. Visszafogott és ellentmondásos: A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei, Murakami Haruki.

Az önmaga arcát kereső ember

A 4 színes vonal 4 barátot szimbolizál, akiknek neve egy-egy színt jelez.  Egyedül az 5. barát, Cukuru neve „színtelen”, amivel a főszereplő végérvényesen azonosul. Mindig kívülállónak és egyhangúnak látja önmagát, aki a pálya széléről figyeli az eseményeket. Valójában ő maga is teljes értékű tagja a társaságnak, szinte összenőve töltik kamaszkorukat. Önmagába vetett kétségei aztán egyre távolabb sodorják őt Tokióban az egyetemi évek alatt, és egy váratlan fordulat végleg elszakítja a barátság foszladozó fonalát.

Adott egy tizenhat éve meghúzódó titok és az önmaga arcát kereső ember, aki úgy tekint magára, mint akinek nincs egyénisége.  A történetben áramlik valami ki nem mondott feszültség a hallgatás vékony hártyája alatt.  Az író párhuzamosan futtatva a régmúlt eseményeit a jelenre gyakorolt hatásával valószerűen közelíti meg a belső konfliktust és az annak feloldását kereső figurát. Aktuális problémát vet fel,  és zaklatott  légkört teremt az önmagára találást akadályozó szituációk és emberek sorba vételével. Ebben az elszántságban, a túlélésért folytatott keresésben láttatni engedi a fejlődés árnyalatait, amit a színeit kereső ember vívódásában felfedezni vél. Hogyan ébred fel valaki, aki 36 éven át aludt? Ebben a regényben felébrednek az emberek, a többi választás kérdése.

Erős Diána

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »