Megnyílt az első Tündérkert Budapesten

ápr 7 • LifeStyle • Impress Magazin

A Tündérkert-mozgalom célja az őshonos gyümölcsfajták megőrzése és megmentése; már közel 100 Tündérkert található a Kárpát-medence térségeiben.

A kárpát-medencei gyümölcsfajták gyűjteményének Budapesten a békásmegyer-ófalui Szent József Közösségi Ház ad otthont, amelynek kertjében az első tíz őshonos gyümölcsfát ültették el a múlt héten.

2000 őshonos gyümölcsfa egyetlen kertben

A Tündérkert mozgalom elindítója, Kovács Gyula erdész, Szarvas József színész, és Ambrus Lajos író. A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja.

Az ötletgazda, Kovács Gyula erdész pórszombati Medes-hegyen található birtokán mostanra mintegy 2000 különféle őshonos gyümölcsfafajtát gyűjtött össze, de az a törekvése, hogy ezekből „vissza tudjon ajándékozni” azoknak a tájegységeknek a Tündérkertjei számára, ahol azok eredetileg is éltek.

A Nemzeti Színház művésze Szarvas József szintén létrehozott Tündérkertet saját birtokán (Viszákon), ahol jelenleg 83 őshonos gyümölcsfa található. A kert sajátossága, hogy minden esztendőben annyi őshonos gyümölcsfát ültetnek, ahány gyermek az előző évben a faluban született. Így a Vas megyei településen nincs olyan gyermek, akinek a gondjaira, gondnokságára ne lenne bízva egy-egy őshonos gyümölcsfa – mondta Szarvas József, aki saját Tündérkertjében Pajtaszínházat és galériát is alapított.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »