Hogyan tanít a test? Interjú a weight-flow contact megalkotójával

ápr 6 • Kult & Art, LifeStyle • Impress Magazin

A módszer kidolgozója, Goda Gábor rendező-koreográfus szerint a test az egyik leghitelesebb bölcs tanítónk, mely állandóan jelez és irányt mutat. 

A weight-flow contact egy pszichológiai, filozófiai, mozgásra épülő módszer, mely megtanít arra, hogyan kapcsolódj önmagadhoz, másokhoz és a világhoz. Egyszerre spirituális és gyakorlati: felszabadítja a testet, miközben a lélekre és a szellemre is hat.

Mozdulatba rejtett élethelyzetek

„A weight-flow contact 25 évig érlelődött bennem,” mondja Goda Gábor. – Évtizedekig gyakoroltam és tanítottam contact improvizációt, majd a Tai Chi művészetében is elmerültem, és eközben elkezdtem megfigyelni, hogy a test hogyan tud tanítani. Megtapasztaltam, hogy az egyszerű gyakorlatok és mozdulatok mind analógiái az életnek és az emberi kapcsolatoknak.”

A weight-flow contact-ban van például egy olyan egyszerű gyakorlat, hogy az egyik ember rádől a másikra, és így keresik együtt az egyensúlyukat. Ketten ahogy összedőlnek, egyensúlyban tartják egymást. Mitől maradnak egyensúlyban, mitől nem dőlnek el?

„Két összedőlő ember akkor nem esik el, ha mindketten egyformán beleadják a súlyukat, vagyis a súlyuk beleadásával egyúttal támasztékot is adnak egymásnak. Pontosan ugyanígy működik a kapcsolatoknál is, ez a gyakorlat ráébreszt erre az igazságra. Ahogy pedig fizikai/testi szinten megtapasztalod a kapcsolódás egyensúlyának törvényszerűségét, elkezdenek jönni a felismerések is. Vajon te mennyi súlyt viszel a kapcsolatodba? Rá mersz –e dőlni a másikra. Beleadod-e magad egészen. Van-e súlya annak, amit beleteszel?”

Jelenlét – áramlás – improvizáció

A mozgásra épülő intenzív csoportmunka valódi, fizikai megtapasztalás útján segít ráébredni arra, ami a harmonikus emberi kapcsolatok megteremtéséhez szükséges. A weight-flow contact gyakorlása közben megtapasztalhatod, hogyan tudod magadat adni egy kapcsolatban vagy épp elfogadni a másikat. Kiderül, hogyan viseled a közelséget, a távolságot, tudsz-e bízni, ölelni, bátran elesni és egymást elkapni. Az áramló mozdulatok közben folyamatosan az aktív jelenlét állapotában vagy.

„A gyakorlatok rávezetnek arra is, hogy maradj a jelenben. Amint a cselekvések és mozdulatsorokon keresztül megtapasztalod ezt a tudatállapotot, képessé válsz a hétköznapi életedbe is átvinni azt a rugalmas áramlást, ami a természeti törvényekkel összhangban van. A weight-flow contact rávezet arra, hogy minden pillanatban minőségi életet élj, mert a jelenben tart. Az áramlás, az elfogadás és az elvárás nélküli figyelem létformává válik, a jelen pillanat minőségivé lesz. Ez a jelenlét az, amikor végre önmaga lehet az ember.”

Három nap csendben

A három napos tréningen a résztvevők sokszor párban dolgoznak, és különböző helyzetekkel találkoznak. „A gyakorlatok és kis mozdulatok, mivel mind rólunk és a különböző élethelyzetekről szólnak, ezáltal felismeréseket hoznak. A tréningen mély belső átélésekről van szó, beszéd nincs. Talán ez az egyik legnehezebb feladat, de nagyon fontos. Nincs fecsegés, ami legtöbbször csak kimenekülés lenne egy adott helyzetből. A harmadik nap végén tudatosítjuk mindazt, ami történt, ami ez idő alatt elmélyült és fontossá vált. Érzelmek, gondolatok, kérdések, problémák, melyekkel a gyakorlatok során szembesültünk. Nagyon intenzíven zúdul a sok információ. Felkavaró, kimerítő, megterhelő, de a végén hihetetlen nagy gazdagságot ad.”

Átrajzolódik a korábbi énkép

„A weight- flow contact gyakorlása közben átrajzolódik és tisztul korábbi énképünk térképe. A változás irányába mozdít, lehetőséget adva új életminőségek megélésére. A weight-flow contact folyamatai által olyan falakat szakítunk át, melyek szociális tabuk vagy egyéni traumák építettek. A felismerések és oldódások hatására pedig képessé válunk elvárások nélkül, önátadással, ítélkezés mentesen, minősítések nélkül, elfogadással és értő empátiával viszonyulni önmagunkhoz és másokhoz.”

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »