Cseresznyevirágzás fesztivál az ELTE Füvészkertben

ápr 6 • Kult & Art • Impress Magazin

Április első és második hétvégéjén japán Sakura ünnepet tartanak a budapesti ELTE Füvészkertben.

A látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek az ELTE botanikus kertjében és gyönyörködhetnek a virágot bontó cseresznyefák látványában.

A Sakura hagyománya    

A szakura a cseresznyevirágzás ünnepének jelképe, a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét szimbolizálja. A virágnéző ünnepségeket egész Japánban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek, csak néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullnak. Ezt a pár napot a japán emberek alaposan kihasználják: családostul vagy kollégákkal kivonulnak egy közeli parkba, hogy megcsodálják a természet gyönyörű látványosságát.

Japán dobkoncert és kardvívás bemutatók   

A Bukyukai Kyudo Sportegyesület április 5-én japán íjászati bemutatót tart a Füvészkertben, 6-án Bakos Tünde tradicionális japán húros hangszeren (koto), Takaku Keidzsiro japán pengetős-húros hangszeren (samiszen) ad elő japán dallamokat. Április 12-én Kenéz László japán tradicionális fúvós hangszeren (sakuhacsi) játszik, Balassy Zsolt és az Egy Folyó Iaido Akadémia japán kardvívás bemutatóra invitálja az érdeklődőket. Villányi G. András és Lázár Júlia verseket mondanak, a Taiko japán dobegyüttes április 13-án ad koncertet.

További információk az ELTE Füvészkert weboldalán.

Ezt a cikket elolvashatod ANGOLUL is: itt

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »