HIRDETÉS

Átlátszó templom épült egy belga kisvárosban

jan 17 • Földgömb • Impress Magazin

A belgiumi Borgloon városban egy különleges templom látható, amely bizonyos szögből szinte teljesen átlátszónak tűnik.

A templomot Pieterjan Gijs és Arnout Van Vaerenbergh építészek tervezték, és 100 egymásra helyezett acéllapból épült meg. Falain átsüt a napfény, bevilágítanak rajta a csillagok, és bizonyos szögből a templom hajó része és a torony is teljesen átlátszónak tűnik.

Bizonyos szögből teljesen átlátszónak tűnik

A 10 méter magas templom formatervezését a környékbeli templomok inspirálták. A templom nem funkcionál hagyományos értelemben, inkább egyfajta művészi alkotásként áll a domb tetején, szimbolikus jelentést közvetítve.

A két építész legtöbb alkotását az építészet és a művészet összefonódása jellemezi. Az átlátszó templomot is művészeti projektnek szánták, melynek a különleges formatervezésen túl szimbolikus üzenete is van.

A templom szimbolikus üzenete

A templom egy tíz alkotást magába foglaló művészeti projekt egyik tagja, melyek mind az „Olvasni a sorok között” üzenetét közvetítik, más és más megközelítésből. Mind a tíz alkotás arra hívja fel a figyelmet, hogy a sok információ között találjuk meg a lényeget, keressük a valódi tartalmat, és értsük meg a rejtett üzeneteket.

A templom látványa önmagában is nagyon különleges: bizonyos szemszögből részben vagy teljesen beleolvad a tájba, máshonnan szemlélve pedig egy hatalmas, masszív építménynek tűnik. A szentély belsejében szintén érdekes élményben lehet részünk. Az acéllemezeken átnézve különböző perspektívákból, a környező táj ezernyi vetületét mutatja.

Nem működik hagyományos templomként

Az átlátszó templom természetesen nem funkcionál hagyományos templomként, sokkal inkább egy mindenki számára hozzáférhető műalkotásként áll a domb tetején, melynek atmoszférája és szimbolikája különleges élményt nyújt az ide látogatók számára.

Fotók: Filip Dujardin

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »