A japánok már víz alatti ökovárosokat terveznek…

nov 2 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az Ocean Spiral japán tervezői szerint 15 éven belül felépülhet az első víz alatti ökováros, mely 5000 embernek biztosítana otthont. 

Az Ocean Spiral egy utópisztikusnak tűnő technológiai válasz az ökológiai válságra, noha az éghajlatváltozás és a tengerszint emelkedés, a szökőárak és földrengések komoly fenyegetést jelentenek a szigeteken élő közösségek számára.

A  Shimizu Corporation tervező cég szerint azonban az önfenntartó víz alatti város hamarosan valósággá válhat, és egy lehetséges megoldást nyújthat a tengerszint emelkedés következtében veszélybe kerülő szigetek lakói számára.

A gömbváros a vízfelszínen lebeg

A tengerfenékhez rögzített víz alatti város megvalósításának technológiai feltételei egyelőre még nem adottak, a japán tervező cég (Shimizu Corporation) azonban folyamatosan kutatásokat végez annak érdekében, hogy 15 éven belül sikerüljön vízre bocsátani az első prototípust, mely 5000 lakónak biztosítana otthont és munkahelyet.

22

A japán tervező csapat szeretné megvalósítani, hogy a tenger befogadja az emberi közösséget, hiszen az Ocean Spiral a mélytengeri világ végtelen lehetőségeinek kiaknázásával új életteret adna az emberek számára. Az Ocean Spiral egy lehetséges megoldást nyújthat a tengerszint emelkedés következtében veszélybe kerülő szigetek lakói számára.

Az elgondolás szerint a víz alatti város három részből állna. Egy 500 méter átmérőjű vízfelszínen lebegő gömbből, melynek felső része, a kupola a vízfelszínhez kapcsolódna, alsó része pedig egy 15 kilométer hosszú spirállal kapcsolódna a 3-4 kilométer mélységben a tengerfenékhez.

 44

Megtermeli saját energiaszükségletét

A víz alatti ökováros egy 100%-ban környezetbarát konstrukció, mely semmilyen káros hatást nem okoz a tengeri élővilágra. Működéséhez szükséges energiát saját maga termelné meg, a víz alatti megújuló energiaforrások felhasználásával.

A város energiaellátását a tengerfenék biztosítja majd, melynek technológiai megvalósításához még tudósok végzik a kutatásokat az elkövetkező években. A lakóházak és az irodák a kupolarészben kerülnének kialakításra.

33

Az emberek a kupolában élnének

Az óceán fenekén lévő áramfejlesztő generátorok pedig a vízhőmérséklet különbségből adódóan termelnének áramot az óceáni hőenergia átalakítás technológia alkalmazásával. A város ivóvízellátását a tengervízből állítja elő hidraulikus pumpák segítségével.

55

A project tervezőcsapata együttműködik a Tokyo Egyetem szakértőivel, minisztériumokkal, és különböző energia cégekkel, hogy az Ocean Spiral terve meg tudjon valósulni. A tervező cég reméli, hogy a project finanszírozásához támogatást ad majd az állam, illetve további befektetőket keresnek a magánszektorból is.

66

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »