„Meg akartam hódítani, pedig védenem kellett volna” – film készült a híres óceánkutatóról

nov 2 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Cousteau kapitány a XX. század egyik legnagyobb hatású személyisége volt a tenger alatti felfedezései és a környezetvédelem melletti szerepvállalása miatt is.

„A mélység kalandora” mozifilm Jacques-Yves Cousteau kalandos életét mutatja be, akinek óriási szerepe volt abban, hogy a ma embere felismerje az óceánok páratlan szépségét és elképzelése legyen arról, hogy mennyire sérülékeny a víz alatti élővilág. Cousteau kapitány nélkül ma elképzelhetetlen lenne a búvárkodás, hiszen az ő berendezése volt a mai napig is használt nyitott rendszerű búvárfelszerelés elődje.

Az óceánok csodálatos világa…

1973-ban két fiával és Frederic Hymannal megalapította a Cousteau társaságot, mely ma is az óceáni élet védelmében tevékenykedik. Mára e non-profit szervezet több mint 300 ezer taggal bír világszerte. Ronald Reagan, az Egyesült Államok elnöke 1985-ben és 89-ben Béke-díjjal tüntette ki, és a Francia Akadémia is felvette tagjai sorába.

Jövőre lesz húsz éve, hogy a legendás felfedező elhunyt. Meglepő, ám egészen idáig nem készült életéről emlékezetes játékfilm, idén azonban egy nagy költségvetésű, rendkívül látványos mozifilmben mutatják be a franciák a legendás Jacques Cousteau nem akármilyen történetét.

A hazai mozikban november 24-től látható „A mélység kalandora” Lambert Wilson, Audrey Tatou és Pierre Niney szereplésével.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »