Átadták az első autómentes kerékpársztrádát Németországban

júl 20 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A biciklisek sztrádáján nincsenek forgalmi dugók, piros lámpák, vagy mellettünk elsuhanó autók, nincs légszennyezés és nem léphetnek elénk a gyalogosok sem

A kerékpársztráda kizárólag a bicikliseké, ahol szabadon, teljes biztonságban és szmogmentes körülmények között, tiszta levegőjű úton lehet közlekedni.

Biciklizés szmogmentes utakon…

Németország első autómentes kerékpársztrádája a tervek szerint 100 kilométer hosszú lesz, melynek az első 5 kilométeres szakaszát adták át, írja a phys.org tudományos hírportál.

A nagyrészt használaton kívüli vasúti sínek mentén épülő biciklis szupersztráda 4 egyetemet és 10 várost fog összekötni. A kerékpárút többek között Duisburg, Bochum és Hamm városát érinti.

„Mivel csaknem 2 millió ember él az új kerékpárút vonzáskörzetében, a kerékpáros szupersztráda rengeteg ember számára könnyíti meg a mindennapos munkába járást és ad lehetőséget a zöld közlekedésre”, mondta Martin Toennes az RVR regionális vezetője. Egy előzetes környezetvédelmi felmérés szerint a 100 kilométeres kerékpársztráda átadása után naponta 50 ezer autóssal lesz kevesebb az utakon, hiszen ilyen kedvező feltételek mellett, sokan át fognak térni a kerékpáros közlekedésre. Németországban az elektromos kerékpárok is egyre nagyobb tért hódítanak.

0011

Hollandiában és Dániában már létezik ilyen

Az ötlet természetesen a világ legnagyobb kerékpáros nemzetétől, a hollandoktól származik. Hollandiában és Dániában már léteznek ehhez hasonló autómentes kerékpársztrádák, Németország pedig szintén tervezi az ötlet megvalósítását az ország más területein is.

A zöld közlekedés támogatása, ezen belül a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése is világszerte nagy erőkkel zajlik. Koreában napelemes kerékpárút épült, Milánó fizetne azoknak, akik kerékpárral járnak dolgozni, Hollandiában megépült a világ első biciklis körforgalma, a britek pedig előterjesztettek egy London felett húzódó, üvegfallal védett kerékpársztráda (SkyCycle) tervet, mely még elbírálásra vár.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »