Gracia fesztivál a fény és mágia ünnepe Barcelonában

júl 22 • Kult & Art • Impress Magazin

A Gracia fesztivál Barcelona legnagyobb és legszínesebb utcafesztiválja, amikor az óváros színes, vidám karnevállá változik.

A Gracia fesztivál a jó szomszédság ünnepe, melyet egykor csak a helyiek ünnepeltek, mára azonban világhírű vált és évente másfél millió turista érkezik, hogy megcsodálja a feldíszített utcákat, és részt vegyen ezen a különleges hangulatú, katalán hagyományokra épülő színes forgatagon.

A katalán hagyományok átadása

Minden évben augusztus 15. és 21. között rendezik meg Barcelona legnagyobb utcafesztiválját Gracia kerület óvárosában, melynek az ünneplésen kívül az is a célja, hogy megosszák a katalán hagyományokat és szokásokat a fiatalabb generációval.

Gracia egykor önálló falu volt, melyet 1897-ben csatoltak Barcelonához. Gracia mind a mai napig megőrizte falusias jellegét a szűk utcácskákkal, mely különleges hangulatot ad ennek a katalán városrésznek.

11szerk

A lakók közösen díszítik fel az utcákat

A kerület lakói minden évben közösen díszítik fel az utcákat, saját kezűleg készített és festett lampionokkal, függőkkel, színes kendőkkel, képekkel, plakátokkal és mindenféle különleges dekorációval. Az utcabál idején az óváros minden utcája és tere különböző tematikájú, egyedi hangulatú, színes karneváli díszletbe burkolózik.

Vidám felvonulások – karneváli hangulat

A Gracia fesztivál számos katalán hagyományokra épülő látványosságot kínál. Már önmagában az utcabál, a vidám felvonulás is katalán hagyomány, de láthatunk még tűztáncot, ahol a helyiek ördögnek öltöznek, és eljárják a tűz táncát.

4411szerk

Az óriások bálja

Hagyomány még az „óriások bálja” is, ahol óriási papírmasé bábuk szórakoztatják a nézőket a feldíszített utcákon, zenészek és komikusok társaságában. A fesztivál utolsó napján pedig a Gracia fesztivál legszebben feldíszített utcája, tere, és balkonja díjat is kiosztják.

A karneválhangulatú utcabál az egyik legérdekesebb ünnepség, vicces, izgalmas, látványos, mindazon által ragyogó példája a közösségi szellemnek is, amely magával ragadja a résztvevőket és a szervezőket is.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »