Süllyesztett ház egy meredek sziklafalon – a tető egy sík medence

júl 23 • Enteriőr • Impress Magazin

Az Égei-tengeren egy meredek sziklafal peremén épülhet meg a Casa brutale elnevezésű sziklába süllyesztett, medence tetejű óceánház.

A Casa brutale a kortárs építészet egyszerűséget és harmóniát követő trendjének egy újabb bizonyítéka. Az átlátszó medence tetejű, modern formatervezésű otthon egy szikla tetejéről érhető el, mely tulajdonképpen a szikla belsejébe vezet panorámás kilátással a környező tájra és a tengerre.

11

Medence a háztetőn

A sziklába vájt ház ötletét az olasz Adalberto Libera építész casa Malaparte terve adta. Érdekes újítás azonban a háztető, mely egyetlen egybefüggő medence, mely utal a környezetre, ahová tervezték. A másik újítás, hogy ez a ház szinte belesüpped a természeti környezetébe, nevezetesen a sziklafal belsejébe.

22 

Élet egy szikla belsejében

A Casa brutale egyelőre csak egy tanulmány, egy koncepció, melyet az OPA (open platform for architect) közösség tervezett. A szerkezetileg, működésben és esztétikai megoldásokban is újat mutató épület még megvalósításra vár.

33

A süllyesztett lakótér

A süllyesztett ház elsősorban üvegből és fából épülne, nem a megszokott módon felfelé, hanem lefelé. A ház nem terjed ki az alapszint fölé, csupán az üveg homlokzat látszik.

44

A rezidencia teteje egy kristályos medence, mely egyszerre funkcionál úszómedenceként és tetőablakként egyaránt. A medencés tetőablak elárasztja a belső teret természetes fénnyel, ugyanakkor a magaslati úszás különleges élményével ajándékozza meg a lakókat.

55

A ház belsejébe ötven lépcső vezet, egy forgóajtóhoz, melyen keresztül léphetünk be a sziklaotthonba. A belső terek egyszerűek, letisztultak ugyanakkor a ház minden kényelmi funkcióval ellátott. A nappaliban még egy kandalló is található.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »