Csernobil újjáéled? – napenergia erőmű épülhet a nukleáris katasztrófa helyszínén

júl 19 • ÖKO-világ • Impress Magazin

30 évvel a csernobili katasztrófa után, a térség még mindig elhagyatott, hiszen a sugárveszély miatt emberi életre továbbra sem alkalmas…

Az Ukrán kormány azonban egy új alkalmazási lehetőséget talált a szigorúan lezárt veszélyzóna kihasználására. Az egykori atomerőmű területén épülhetne meg a világ egyik legnagyobb tiszta energiát termelő napenergia farmja, írja a Guardian.

Az atomreaktor helyén napenergia erőmű…

A leendő „csernobili napenergia farm”, az ukrán kormány által kiadott közlemény szerint naponta több mint 1000 MW elektromos áramot termelne, és további 400 MW áramot egyéb megújuló forrásokból, mint biogáz és hőenergia.

Jelenleg a csernobili katasztrófa 1000 négyzetkilométeres térsége, a tilalmi zóna, még mindig teljesen le van zárva. Ez a térség ugyanis az emberek számára (állítólag évezredekig) még túl veszélyes lenne visszatelepítés szempontjából, és a sugárszennyezettség mértéke miatt Csernobil még mezőgazdasági termelésre is alkalmatlan.

111

…és folytatódhat az áramtermelés – környezetbarát módon

Az elhagyatott, kihasználatlan terület azonban esetleg újjáéledhet egy megújuló energiapark létrehozásával. A napelemek telepítése ugyanis kivitelezhető lenne akár ezen a súlyosan károsodott területen is. A kietlen ipari terület tökéletesen megfelel arra, hogy a világ legsúlyosabb nukleáris balesetét okozó atomerőmű helyén egy környezetbarát napenergia farm épüljön, mely megújult formában folytathatja az elektromos áramtermelést.

Az új terv a héten a megvalósulás útjára lépett, mivel az Európai Újjáépítési Bank (EBRD), amely annak idején 500 millió dollárt fektetett a megsemmisült atomreaktor sugárfertőzött területének lezárására, egy speciális acélszerkezet építésével, a héten bejelentette, hogy hajlandó lenne hitelezni az új csernobili napenergiapark létrehozását.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »