Itt a biológiailag lebomló „alga-palack” – műanyag PET palackok helyett

júl 6 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az algából gyártott vizespalack lehet az új környezetbarát alternatívája a műanyag PET palackoknak, mivel használat után pár napon belül teljesen lebomlanak. 

A műanyag vizespalackok hatalmas környezeti kárt okoznak, mivel több száz vagy akár ezer év is kell ahhoz, hogy a teljesen lebomoljanak…

Egy izlandi diák, Ari Jónsson találmánya az algából gyártott vizespalack, aki szerint sürgősen megoldást kell találni az irreális mennyiségű műanyag palack helyettesítésére, melyet nap, mint nap használunk és kidobunk. Csak iszunk egyet, majd megy a palack a szemétbe…

Az algából gyártott vizespalack megtartja a formáját

Az algából gyártott vizespalackok lehetnek az új környezetbarát alternatívái a műanyag PET palackoknak, melyek semmilyen kárt nem okoznak a természetben, mivel rövid időn belül teljesen lebomlanak. Az innovatív ötlet megoldás lehet a hatalmas mértékű műanyagszennyezésre.

Jónnson többféle anyaggal kísérletezett, mire felfedezte a porított agar-agart, mely egy tengeri vörösmoszatból előállított növényi zselésítő. Az agar-agar jelentése kocsonya, de „japán zselatin” néven is ismerik, hiszen a japán konyhákban már régóta levesek sűrítésére is használják. Előfordulhat ételzselékben, lekvárokban, aszpikban, cukrászipari termékekben is.

123

…és csak akkor kezd el lebomlani, miután kiürült

Az „alga-palack” előállításához Jonsson megfelelő mennyiségű vízzel keverte össze a por állagú agar-agart. A végeredmény egy kocsonyás, gél szerű anyag lett, melyet fokozatosan felhevített, majd egy palack formájú hideg tégelybe öntötte. Ezt követően az öntőformát egy jeges vízzel teli konténerbe helyezte, melynek hatására a forma belsejében az agar-agar „kicsapódott” és kította a vizespalack formát. Csak néhány perc hűtés szükséges ahhoz, hogy az „alga-palack” megdermedjen, és használatra kész legyen.

124

Semmilyen környezeti kárt nem okoz

Az „alga-palack” megtartja a formáját, és csak ezt követően kezd lebomlani, miután kiürült. Ez a teljes mértékben természetes megoldás tökéletes alternatívája lehet a műanyagnak. Sőt, akár bele is lehet harapni, ha valaki szereti az ízét. Az agar-agart ugyanis gyakran használják vegetáriánusok zselatin helyett desszertek díszítésére, és egyaránt biztonságos a környezetre és az emberre is.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »