Az anasazi indiánok titkos rejtekhelye

szept 10 • Földgömb • Impress Magazin

Az Észak-Amerikában található Mesa Verde Nemzeti Park megannyi, kanyonok meredek falaiba épített indián sziklafalvat rejt. 

A Mesa Verde Nemzeti Park az Egyesült Államok délnyugati részén, Colorado államban található. Ezen a vidéken három indián kultúra fejlődött: délen a mogollónoké, avagy a „hegyi népeké” (kr. u. 150-1500); a hohokamoké, avagy az „eltűnteké” (kr.u. 300-1250); és az anasaziké, azaz az „ősöké”, vagy „régieké” (kr.e. 185-kr.u 1300).

111szerk

Az anasazi indián falvak

Az anasazi indiánok fénykorukban négy mai állam területét foglalták el, egészen Nevada déli részéig. A kanyonok meredek falaiba épített sziklafalvaik ma is állnak. A sziklateraszok alatt meghúzódó nagy barlangokba, a szél és víz által kivájt üregekbe csak nagy nehézségek árán, létrák és kötelek segítségével lehetett fel-, illetve lejutni.

11szerk

A megközelíthetetlen helyet védelmi szempontból választották ki, hiszen gyakran támadták meg a falut kóborló vadászcsoportok. Egyes helyeken a sziklák lábánál erődített falvakat hoztak létre. A sziklafalu egyik sarkában egy sipapunak („lélekalagútnak”) nevezett mélyedés volt; ez az Anyaistennő méhét jelképezte, amelyből az emberiség világra jött, és amely a közösség számára nélkülözhetetlen energiát árasztotta.

A Cliff Palace Sziklapalota

2600 méteres magasságban, a fennsík alatt futó meredek kanyon teraszán található Mesa Verde leglátványosabb faluromja a Sziklapalota. A palota 150 lakószobából, 23 kivából és a hozzájuk tartozó rakodóhelyiségekből áll. Körülbelül 400 ember élhetett a faluban. A lakóterület elülső oldalán nyitott terasz áll, itt zajlott a mindennapi élet: kerámiakészítés, szövés, kézimunkázás, magvak őrlése.

441szerk

Ezt a kulturális értékét tekintve különlegesen gazdag – 4000 régészeti lelőhelyet, valamint rengeteg kő- és barlangrajzot rejtő – vidéket, 1906-ban Theodore Roosewelt elnök nemzeti parkká nyilváníttatta, és 1978 óta része az UNESCO világörökségi helyszíneinek.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »