Bejárati kapu inspirációk kertes házakhoz

szept 10 • Enteriőr • Impress Magazin

A házakhoz hasonlóan a bejárati kertkapuk tekintetében is számtalan stílus és megoldás létezik, amely a házunk különleges dísze is lehet.

Bármilyen stílusú is a családi házunk, egy jól megválasztott kertkapu igazán dekoratív hatást kelt. A hagyományos szárnyas és billenőkapuk mellett egyre népszerűbben a modern és távvezérelt tolókapuk, melyek az előzőekhez képest kevésbé látványosak, de épp egyszerűségükből adódóan harmonikusan tudnak illeszkedni akár egy szép kerítés és kert miliőjéhez is.

1. Cseréptetős kapu

Bájos, vidéki jelleget öltenek a kis cseréptetővel díszített kapubejárók, amely inkább a mediterrán térségre jellemző építészeti stílust képviselnek. A hófehérre meszelt, téglából épített kapu keretbe foglalja a szép bejárati ajtót, és a múlt idéző lámpásokkal igazán eredeti látványt nyújt.

2. Modern fa kapu

A nagyobb települések kertvárosi régióiban egyre jobban elterjedtek a zárt kerítések, melyek szinte erődként veszik körbe a családi házat. Egy ilyen kapu teljes védelmet nyújt a külvilág zajától, hiszen nem enged bepillantást sem az utcán sétáló járókelőknek, sem a szomszédoknak. A városi miliőhöz és ehhez a stílushoz a tolókapu passzol a legjobban, amely a hagyományos szárnyas kapuval ellentétben helytakarékosabb megoldás.

3. Természetközeli design

Egy impozáns többszintes villa, gyönyörűen gondozott ősfás kerttel mindenképp valami organikus, természetes megoldást igényel. Egy alacsony építésű, rusztikus kerítés pont megfelelő, amely a védelmi funkció helyett inkább csak egyfajta díszként öleli körül a házat.

4. Gyönyörű kovácsoltvas kapuk

Egyfinoman kidolgozott díszes kovácsoltvas bejárati kapu látványa felér egy különleges művészi alkotással. A vas keménysége ellenére a kovácsoltvas kerítések és kapuk mindig egyfajta lágyságot közvetítenek az indás, organikus jellegű motívumokkal.

5. Minimalista

Lehet valami egészen egyszerű, minimalista design, és mégis látványos? Egy letisztult formatervezésű fa vagy akár fém tolókapu például egy zöldellő sövénnyel körbefuttatott családi ház kertkapujaként igazán kellemes látványt nyújt. Egy kis tolókapu, amely elsősorban funkcionális jellegű, mégis harmonikusan illeszkedik az igényes környezethez.

6. Japán stílus

Az ívelt formák elsősorban a keleti kultúrákban, többek között Japánban elterjedtek. Egy boltíves kapu, amelyen nincsen ajtó inkább egyfajta különleges design eleme lehet egy gyönyörű kertnek. Meghittséget, nyugalmat áraszt.

7. Mediterrán hatás

Egy mediterrán típusú családi házhoz stílusos megoldás a naturális, kövekből épített kerítés, kis fa kapuval. A kövek keménységét a zöldellő sövény lágyítja tökéletes összképet alkotva az olasz vidék hangulatát idéző ház körül.

8. Díszes portugál kapu

A kis nádtetős, kunyhószerű nyaraló a megannyi cserepes virággal tipikus portugál stílus. A sok zöld növény mellett, a két oszlop között ívelő zöldre festett díszes kertkapu szinte egybeolvad a természettel, amelyet a tetején sorjázó, apró aranyló kupola díszek tesznek különlegessé.

9. Rusztikus kapu

Hamisítatlan vidéki hangulat, rusztikus stílus. A kőkerítés felett falécek, a kis szárnyas bejárati kapu felett nádtetős kupola. Naturális, nomád, esetleg parasztház esetén tökéletes és stílusos megoldás.

10. Különleges színek

Hagyományosan, legalábbis ahogy mi megszoktuk, a bejárati kapuk barna, fehér, esetleg szürke vagy zöld színűek. A déli, mediterrán országokban azonban merészebb színválasztás szemtanúi lehetünk. A görögöknél a kék szín dominál, az olaszoknál a sárga, narancs és a terrakotta gyakori, Írországban pedig szinte az összes ház bejárati ajtója más színű.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »