A tökéletes pillanat titka – Csíkszentmihályi flow elmélete

nov 21 • Psziché • Impress Magazin

A flow egy olyan átszellemült állapot, amelyet az öröm és boldogság érzése jellemez. Akkor élhetjük át, amikor teljesen belefeledkezünk egy tevékenységbe.

Nincs két egyforma ember, abban azonban hasonlítunk, hogy keressük azt az állapotot, amiben tökéletesen érezzük magunkat:ez a flow.

Az 1950-es 60-as évek pszichológiája próbálta meghatározni, milyen is az a személy, aki képes teljesen átadni magát egy élménynek, érzésnek, amely által kiteljesítheti az életét.

Csúcsélmények – a flow

Csíkszentmihályi Mihály tézise középpontjában az ún. csúcsélmény átélése áll. A csúcsélmények leginkább akkor jönnek létre, amikor nagyon mélyen belefeledkezünk valamilyen tevékenységbe.

Csíkszentmihályi flow-nak, azaz áramlatnak nevezte azokat a tökéletes pillanatokat, amelyeket az öröm, a kreativitás az élet teljes felvállalása jellemez.

Csíkszentmihályi szerint a boldogság…

Csíkszentmihályi úgy gondolta, hogy a boldogság nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik az emberrel. Nem kapcsolatos a szerencsével, sem a véletlennel.

A boldogság nem egyenlő az anyagi javakkal, és nem vásárolható meg pénzzel, nem szerezhető meg hatalommal. Nem külső eseményektől függ. Akik megtanulják, hogyan kell irányítás alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét meghatározzák.

Mindannyian éltünk már át olyan pillanatokat, amikor azt érezzük, hogy teljesen átszellemülünk. Ezt az érzést hívjuk „tökéletes élmény”-nek. A flow valójában egy pszichológiai állapot.

Amikor belefeledkezünk egy tevékenységbe

A flow-ban megélt mentális állapotot 7 pontban lehet összefoglalni:

1. A cselekvés és a tudat összeolvadása: A flow állapotában annyira magával ragad az adott tevékenység, hogy szinte eggyé válunk a mozdulatainkkal.

2. A flow-ba csak akkor kerülhetünk, ha előre világosan meghatározzuk a céljainkat, azaz pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk.

3. A pillanatnyi feladatra való koncentráció: a flow állapotában semmiféle más gondolat nem vonja el a figyelmünket a pillanatnyi feladatról.

4. A flow-ban kikapcsol az ego. Eltűnnek a szorongásaok és a negatív gondolatok, mindez igen nagy erőt ad és a flow élménye után sokkal erősebbnek és pozitívabbnak éli meg magát az ember, mint előtte.

5. Az időélmény átalakulása: a flow-ban nincs időérzékelés, úgy érezzük, hogy megáll az idő. 

6. A flow élmények önmagukban is jutalomértékűek.

7. A flow-hoz fontos, hogy az ember a képességeinek megfelelő kihívással kerüljön szembe.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy egy ember minél inkább elkerülje azokat az élethelyzeteket, amelyek elmaradnak képességeink aktuális szintjétől, mert ilyenkor gyakran hatalmába kerít az unalom, apátia, és a frusztráltság érzése. Amikor a feladatok és a képességek szintje egyaránt alacsony, az apátia állapotában találjuk magunkat. Így teremtődik meg az antiflow érzése.

Mikor jönnek létre flow élmények?

Minden olyan élethelyzetben, amikor teljesen belefeledkezünk az adott tevékenységbe, vagyis magával ragad a pillanat, máris a flow állapotába léphetünk.

Lehet ez művészi tevékenység, nagy összpontosítást igénylő feladat végzése, sportolás, természetben való gyönyörködés csapatjáték, vagy bármilyen tevékenység, amiben teljesen elmerülünk és kikapcsol az én- illetve időérzékelésünk.

Csíkszentmihályi szabadidős tevékenységek vizsgálataiból kiderült, hogy a sportolás háromszor gyakrabban idéz elő kiemelkedően örömteli állapotokat, mint egy másfajta passzív tevékenység, mint például a televízió nézés. Ez nem csoda, hiszen a sportoláskor, intenzív testmozgás alkalmával az egyén olyan felfokozott állapotba kerül, hogy olyankor képes megfeledkezni esetleges gondjáról, fájdalmáról.

A flow gyakori átélésével, saját magunk által teremtett boldogságot és tökéletesen tudatos állapotot hozhatunk létre.

Vörös Orsolya pszichológus
www.epszichologia-neurofeedback.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »