A tévé előtti elalvás megterheli az agy érzelmi területét

nov 1 • LifeStyle • Impress Magazin

A tévé előtti elalvás egy rendkívül rossz szokás, amely többek között alvászavarokat és depressziót is okozhat, állítja egy brit alváskutató.

Szervezetünket úgy lett megalkotva, hogy sötétben aludjunk. Alvás közben tudunk biológiailag és pszichésen is regenerálódni. Amikor megvirrad, a fény hatására a szemünk retinájának fényreceptorai a szemhéj takarása ellenére is közlik szervezetünkkel, hogy ideje felkelni. Az álmosságot hozó melatonin hormon termelődése lecsökken, és jön az aktív időszak.

Károsan hat a hangulatra

„A tévé villódzó fénye azonban megzavarja ezt a ritmust, hiszen éberen tartja a szervezetet. Felszínes alvás tud csak létrejönni, a nem elegendő mély alvás pedig károsan hat hangulatunkra” – mondta Guy Meadows, a londoni The Sleep School alvásklinika igazgatója a The Daily Mail című brit lapnak.

„A kialvatlanság miatti fáradtság rontja az agyban a racionális gondolkodásért felelős terület működésének hatékonyságát, ami arra készteti az embert, hogy jobban aktiválja agyának azt a részét, amelyek az érzelmeket irányítják. Az agy érzelmi szabályozó területének aktivizálása felerősíti az érzelmeket, és arra hajlamosít, hogy dühösebbek, erőszakosabbak, levertebbek legyünk”

Ohio államban amerikai kutatók hörcsögökön tanulmányozták a jelenséget: a tévék fényéhez hasonló erejű derengésben éjszakáztatták az állatokat, amelyek idővel depresszió jeleit mutatták.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »