A jó alvás 5 elengedhetetlen feltétele – így könnyű elaludni

febr 22 • LifeStyle • Impress Magazin

Alvás közben testileg és lelkileg is regenerálódunk, éppen ezért egészségünk szempontjából kiemelten fontos a pihentető, jó minőségű alvás.

A pihentető alvás az egészségünk záloga. Ha nem tudjuk megfelelően kialudni magunkat, az hosszú távon komoly egészségügyi és pszichés problémák kialakulásához vezethet.

Mivel az idegrendszerünk is az éjszaka folyamán regenerálódik, a krónikus kialvatlanság depressziót, érzelmi labilitást és csökkenő mentális teljesítményt okozhat. Sőt! Az is bizonyított, hogy gyorsabban öregednek azok, akik kevesebbet alszanak.

Mit tehetünk a megfelelő alvásért

Sok mindent tehetünk azért, hogy biztosítsuk a jó alvás körülményeit, hogy mélyebben aludjunk, és alaposabban kipihenjük magunkat. A minőségi alvásnak 5 elengedhetetlen feltétele van.

1. Kényelem – milyen a tökéletes ágy

Egy kimerítő, fáradt nap után nincs is kellemesebb dolog, mint egy jó puha ágyba bezuhanni, ahol azonnal mély álomba merülhetünk.

Éppen ezért a megfelelő matrac kiválasztása sarkalatos ponta tökéletes alváshoz. Fontos, hogy olyan matracot – például memória habszivacsot – válasszunk, amelyköveti test vonalát – ezáltal enyhíti a vállakra, illetve csípőre nehezedő nyomást – ugyanakkor megfelelő alátámasztást nyújt.

Az anyagválasztásra is érdemes gondot fordítani. A természetes latex, a kókuszrost, a pamut és a gyapjú nedvszívó képessége kiváló, ezáltal növeli a komfortérzetet. A finom, illatos ágynemű és a kényelmes alvóruha is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben álomba tudjunk merülni.

Tökéletes ágy a jó alvás titka

2. Zajok kiszűrése – segítheti az elalvást a „fehér zaj”

A zajos környezet, az „akusztikus szmog” az alvásproblémák egyik fő okozója, ami elsősorban a nagyvárosban élőket érinti. A zavartalan elalváshoz csendre van szükségünk.

A külső zajok ellen elsősorban megfelelő hangszigeteléssel védekezhetünk, hiszen egy kellően hangszigetelt ablak, képes akár 40 decibelnyi zajt is kiszűrni. Egy jó redőny is sokat tompíthat a külső zajokon.

A beltéri zajok kiszűréséhez pedig hatékony megoldás az úgy nevezett fehér zaj (white noise) hallgatása, amely egyfajta monoton hanghatással – például tenger morajlással, esővel, ismétlődő hangokkal – el tudja nyomni a kisebb zavaró zajokat.

A monoton hangok – a relaxációs zenékhez hasonlóan – az elmét is lenyugtatják, így könnyebben álomba merülhetnek még a legrosszabb alvók is.

3. Megfelelő fényviszonyok

Az utcáról beszűrődő lámpa fénye, de akár a televízió világító LED-je is megnehezítheti a pihenést. Lefekvés előtt ajánlott a különböző fényforrások kiiktatása, és egy jó sötétítő függöny, vagy akár egy programozható redőny beszerzése. Az alvást segítő melatonin hormon ugyanis csak sötétben termelődik.

A Manchester Egyetem kutatói felfedezték, hogy a kijelzők ciánkék fénye éberséget okoz, ezért a lefekvés előtti netezés, és tévénézés szintén akadályozhatja a nyugodt elalvást.

A narancssárga fény ellenben nyugtató hatású. Egy kellemes hangulatvilágítás, akár egy sólámpa nagyon jó szolgálatot tehet, mert a nyugtató hatású fénye mellett még a levegőt is tisztítja.

Hangulatvilágítás a jó alvás egyik alapfeltétele

4. Az ideális hőmérséklet és az oxigén fontossága

A tökéletes alvási környezet kialakításánál a megfelelő hőmérséklet is fontos szempont. Bár a szakemberek szerint hűvösebb szobában könnyebb elaludni, ez azért egyén függő. Átlagosan 20-22 Celsius fokot javasolnak.

A levegő minősége is fontos szempont. Ha nincs elég oxigén a hálószobában, annak rossz minőségű alvás a következménye. Sokan emiatt ébrednek reggel kábán, vagy fejfájással.

Egy oxigénhiányos, állott levegőjű szobában nehezebb elaludni is, ezért lefekvés előtt mindig szellőztessünk, hogy friss levegő járja át a hálószobánkat.

5. Mi az, ami lenyugtat? – lefekvés előtti stresszmentesítés

A jó alvás elengedhetetlen feltétele, hogy egyfajta stresszmentes, nyugodt állapotba kerüljünk. Az álmatlanság egyik legfőbb okozója a stressz. Sokan nem tudják este letenni a napi gondokat, és ellazulni, ezért nehezen tudnak elaludni.

Lefekvés előtt ajánlatos kellemes, halk zenét hallgatni, légzőgyakorlatot könyvet olvasni, forró fürdőt venni, finom illatokat párologtatni a szobában, nyugtató hatású mézes citromfű teát kortyolni. Mindenkinél más módszer válik be, fontos ezt megtalálni.

A tudatos lazítási technikák alkalmazásával szintén elkerülhetők az alvászavarok: a progresszív izomrelaxáció, valamint az autogén tréning rendszeres gyakorlásával szervezetünk „megtanul” lazító üzemmódba kapcsolni.

A jó alvás titka

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »