A stressz helye a mindennapokban

márc 3 • LifeStyle • Impress Magazin

Mire jó a stressz? A stressz kiváló alkalom arra, hogy hasznunkra fordítsuk az első ránézésre negatívnak tűnő dolgokat.

De mi is a stressz valójában? Hol és mikor találkozunk vele?

Tulajdonképpen bárhol. Merthogy a stressz objektíven attól lesz létező- akár veszélyes- jelenség, hogy mi jelentést adunk a stresszt kiváltó helyzetnek.

Mindenkit más helyzet stresszel…

Ugyanaz a helyzet más mértékű stresszt jelent a különböző emberek számára. Ebben van egy számunkra nagyon jól kiaknázható elem, mégpedig az, hogy ha kognitív szinten változtatunk, akkor az megjelenhet testi szinten is- azaz, ha a gondolatainkon sikerül úrrá lenni, vagy megváltoztatni azokat, tehát, ha képesek vagyunk másképp tekinteni a stresszkeltő helyzetre, akkor emiatt kisebb lesz az átélt stressz, és ez  képes lesz befolyásolni (csökkenteni) a testi válaszainkat is. Ez az eszköz mindenkinek elérhető, és nem árt alkalmazunk a pszichés és testi egészségünk érdekében!

Ha mi magunk nem tekintünk stresszként az adott eseményre, helyzetre, akkor maga a stresszreakció, a testünkben bekövetkező változások sem lesznek olyan drasztikusak.

Kutatások során bizonyítást nyert, hogy azok a személyek, akik nem stresszkeltő helyzetként ítéltek meg egy történést, hanem kihívásként tudtak rá tekinteni, relatíve kisebb intenzitású stresszt éltek át, illetve amit átéltek az inkább az inspiráló hatású stressz volt.

Az életünk során átélt krízisek egyértelműen a legstresszeltelibb időszakok az életünkben, de még ezek sem egyértelműen negatív dolgok! Sokszor előfordul ugyanis, hogy jó dolgok járnak a nyomában: ne felejtsük, hogy ez egy lehetőség az újrakezdésre, a változásra vagy arra, hogy újrastrukturáljuk az életünk egyes területeit.

Mit tehetsz a stressz hatékony csökkentése érdekében?

– Legyél optimista, legyél nyitott és legyél bátor!

– Keresd és szeresd a kihívásokat!

– Próbáld más szemszögből (is) szemlélni a dolgokat.

– Anélkül hogy a történések valódi súlyát tagadnád, legyél magaddal megengedőbb: mi történhet, ha nem sikerül valami? Legtöbbször semmi igazán komoly.

– Legyen B (és C) terved.

– Relaxálj rendszeresen vagy járj autogén tréningre.

Anda Csilla – pszichológus
www.way-pszichologia.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »