A legszebb utcafesztivál a Barcelona Gracia

aug 19 • Kult & Art • Impress Magazin

A Gracia fesztivál egy hatalmas, színes katalán ünnep, melyet minden évben augusztus 15. és 21. között rendeznek meg Barcelonában.

A Gracia fesztivál a jó szomszédság ünnepe, melyen egykor csak a helyiek ünnepeltek, mára azonban világhírű vált és évente másfél millió turista érkezik, hogy megcsodálja a feldíszített utcákat, és részt vegyen ezen a különleges hangulatú, katalán hagyományokra épülő színes forgatagon.

00

Gracia egykor különálló falu volt

Gracia egykor önálló falu volt, melyet 1897-ben csatoltak Barcelonához. Gracia mind a mai napig megőrizte falusias jellegét a szűk utcácskákkal, mely különleges hangulatot ad ennek a katalán városrésznek.

111

Kivilágított utcák

Az augusztus 15 és 21. között megrendezésre kerülő fesztivál Barcelona legnagyobb és legszínesebb utcafesztiválja, amikor az óváros színes, vidám karnevállá változik. A feldíszített utcákat minden este kivilágítják, a dekorációk és az egész kerület fényárban úszik.

11

A dekorációt a lakosok készítik

A Gracia fesztivál egyik legfontosabb célja, hogy megosszák a katalán hagyományokat és szokásokat a fiatalabb generációval. A dekorációkat közösen alakítják át fantasy világgá a kézzel készített farsangi hangulatú díszekkel.

A dekorációk témája mindenévben változik, az óváros minden utcája és tere különböző tematikájú, egyedi hangulatú, érdemes mindegyiket bejárni.

33

Minden utca más színű

A Gracia fesztivált a “jó szomszédság” fesztiváljának is szokták nevezni, hiszen egyedülálló, ahogy a több száz helyi lakos és szomszéd heteken át közösen dolgozik a díszletek megvalósításán, saját kezűleg készítik a dekorációkat, és minden évben együtt díszítik fel az utcákat, tereket és balkonokat.

55

Vidám felvonulások egy héten át

A Gracia fesztivál számos katalán hagyományokra épülő látványosságot kínál. Már önmagában az utcabál, a vidám felvonulás is katalán hagyomány, de láthatunk még tűztáncot, ahol a helyiek eljárják a tűz táncát.

66

Hagyomány még az „óriások bálja” is, ahol óriási papírmasé bábuk szórakoztatják a nézőket a feldíszített utcákon, zenészek és komikusok társaságában. A fesztivál utolsó napján pedig a Gracia fesztivál legszebben feldíszített utcája, tere, és balkonja díjat is kiosztják.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »