Mesterséges fotoszintézis működtetheti a világot?

aug 18 • LifeStyle, ÖKO-világ • Impress Magazin

A Melbourne-i Monash egyetem kutatói szerint a tiszta energiát termelő mesterséges fotoszintézis technológia működtethetik majd a világot.

A Melbourne-i Monash egyetem által kifejlesztett mesterséges fotoszintézis technológia napenergia felhasználásával képes a vizet üzemanyaggá alakítani, mely felhasználható autók működtetésére és az otthonok energiaellátására. Az új technológia rekord hatásfokkal képes hidrogén előállítására napenergia felhasználásával.

Az egyik legtisztább energiaforrás lehet

A mesterséges fotoszintézis speciális technológiával a vízből különválasztja a hidrogén részecskéket, mely üzemanyagként használható fel. Az eljárás az egyik legtisztább energiaforrás lehet, hiszen a folyamat során nem keletkezik szén-dioxid, se egyéb káros anyag. „Az üzemanyagcellákba kerülő hidrogént közvetlenül elektromos áramtermelésre is fel lehet használni elektromos autók működtetésére, illetve olcsó energiatárolóként is lehet használni a napelemmel üzemeltetett házakban, mondja professzor Doug MacFarlane.

Fenntartható üzemanyag

Az egyetem kutatói a mesterséges fotoszintézis technológia kifejlesztésével megpróbálták leutánozni a természetet, hogy új alternatívát találjanak a hagyományos fosszilis tüzelőanyagokkal szemben. „A mesterséges fotoszintézis egy olcsó, tiszta és megújuló forrása lehet a hidrogénnek, mely fenntartható üzemanyagként véglegesen megszüntetheti a közlekedésből származó káros anyag kibocsátást”, nyilatkozta a vezető kutató professzor Leone Spiccia.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »