HIRDETÉS

Japán befogja a hurrikánok erejét – a „tájfun-turbina” az egész országot el tudja látni elektromos árammal

okt 7 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Egy pusztító erejű tájfun általában nem más, mint egy természeti katasztrófa. A japánok azonban hamarosan áramtermelésre használják a szélviharok erejét.

Egy japán mérnök, Atsushi Shimizu szerint az általa fejlesztett „tájfun-turnina” el tudná látni megújuló energiával egész Japánt. Így megoldódna az ország zöld energiára való átállássa is, írja a CNN.

Egyetlen tájfun egész Japánt el tudná látni árammal

A világ első „tájfun-turbinája” nemcsak ellenáll a pusztító erejű hurrikánoknak, hanem hasznosítani is tudja a természet erejét. 

A hurrikán vagy tájfun egy több száz kilométer átmérőjű légköri képződmény (felhőörvény). A légnyomás a középpontban a legalacsonyabb és belülről kifelé haladva nő. A hurrikán szelei elérhetik akár a 240–350 km/órás sebességet, ami már óriási pusztításhoz vezethet.

Az Atlanti Oceanográfiai és Meteorológiai Laboratórium szerint egy érett tájfunban annyi kinetikus energia rejlik, mely nagyjából egyenértékű a világ elektromos áram termelésének a felével.

Ha sikerülne egy hurrikánnak akár csak az 5-10 százalékát átalakítani elektromos árammá, az egész ország áramellátása megoldódna.

Egy korszak vége…?

A 2011-ben bekövetkezett fukusimai atomerőmű katasztrófa előtt Japánban a nukleáris energia volt az egyik legfontosabb energiaforrás. A 2011-es földrengés és szökőár következtében azonban végzetes robbanás történt. A fukusimai erőművet üzemen kívül helyezték, majd további atomerőműveket is bezártak.

11

Japán jelenleg az elektromos áram 84 %-át külföldről importálja, mivel a nukleáris energia alkalmazása fokozatosan teljesen háttérbe szorult, és a szélturbinák bevezetése sem járt sok sikerrel.

„ Az európai szélturbinákat nem a japán hurrikánok erejére tervezték, a pusztító erejű tájfunok szinte az összes szélturbinát tönkretették. Jelenleg a napenergia terjedt el a legjobban, pedig Japán egy szélenergia szuperhatalom lehetne, 2016-ban már 6 tájfun söpört végig az ország különböző területein” nyilatkozta Shimizu.

A prototípust már tesztelik

Shimizu és csapata 2013-ban elkezdett dolgozni a „törhetetlen” tájfun-turbinán, mely el tudja kapni a kiszámíthatatlan szélirányú tájfunokat. 2015 nyarán a szimulátorok már 30 %-os hatásfokot mértek, majd júliusban elkészült az első prototípus Okinawa városában, és elkezdődtek a tesztelések a valóságban is.

Az atomerőművekkel túl sok kárt okoztunk az elmúlt években, felelősek vagyunk a változásért,” mondta a tervező Shimizu, aki szeretné, ha a 2020-as Tokiói olimpián már beüzemelhetne a megújuló energiaforrást hasznosító „tájfun-turbina”.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »