A japánok befogják a hurrikánok erejét – a „tájfun-turbina” egy egész országot el tud látni energiával

dec 30 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Egy pusztító erejű tájfun általában nem más, mint egy természeti katasztrófa. A japánok azonban már elkezdték áramtermelésre használni a szélviharok erejét.

Egy japán mérnök, Atsushi Shimizu szerint az általa fejlesztett „tájfun-turnina” el tudná látni megújuló energiával egész Japánt. Így megoldódna az ország zöld energiára való átállássa is, írja a CNN.

A hurrikánokban rejlő hihetetlen erő

A világ első „tájfun-turbinája” nemcsak ellenáll a pusztító erejű hurrikánoknak, hanem hasznosítani is tudja a természet erejét. 

A hurrikán vagy tájfun egy több száz kilométer átmérőjű légköri képződmény (felhőörvény). A légnyomás a középpontban a legalacsonyabb és belülről kifelé haladva nő. A hurrikán szelei elérhetik akár a 240–350 km/órás sebességet, ami már óriási pusztításhoz vezethet.

Az Atlanti Oceanográfiai és Meteorológiai Laboratórium szerint egyetlen tájfunban annyi kinetikus energia rejlik, mely nagyjából egyenértékű a világ elektromos áram termelésének a felével.

A „törhetetlen” tájfun turbina

„Az európai szélturbinákat nem a japán hurrikánok erejére tervezték, a pusztító erejű tájfunok szinte az összes szélturbinát tönkretették. Jelenleg a napenergia terjedt el a legjobban, pedig Japán egy szélenergia szuperhatalom lehetne, évente több tájfun söpör végig az ország különböző területein” nyilatkozta Shimizu.

Shimizu a világ első tájfun turbináját nem csak arra tervezte, hogy ellenálljon a trópusi ciklon hihetetlen erejének, hanem ki is használja azt.

Az új függőleges szélturbinák, a Magnus-effektus beépítésével képesek aktívan reagálni a szél sebességének és irányának változásaira, stabilan termelnek energiát olyan zord környezetben is, mint például tájfunok, írja a közlemény.

11

A „törhetetlen” tájfun-turbina el tudja kapni a kiszámíthatatlan szélirányú tájfunokat. Az első prototípus Okinawa városában telepítették, amellyel 30%-os hatásfokot mértek.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »