Kína lezárja 2017-ben az elefántcsont piacokat – végleg betiltják az elefántcsont kereskedelmet

jan 2 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Évtizedek óta tartó küzdelem után a kínai kormány végre bejelentette, hogy teljesen betiltják az elefántcsont kereskedelmet az egész ország területén.

„A kínai kormány december 30-án tette hivatalos bejelentése hatalmas győzelem az elefántok védelmében”, nyilatkozta a Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) elnöke, Azzedine Downes, írja a BBC news.

2017 véget vethet az orvvadászatnak…

Végre van esély arra, hogy megmeneküljenek az elefántok a kihalástól és végleg megszűnjön az orvvadászat.

A bejelentés szerint szakaszosan vonják vissza az engedélyeket 2017 folyamán, és március végére teljesen betiltják az elefántcsont faragványok feldolgozását és forgalmazását az egész ország területén. A terv arra is ösztönzi a faragókat, hogy használjanak új anyagokat, és nem kereskedelmi, hanem kulturális értékként őrizzék az eddigi elefántcsont faragványokat.

011elephants

„Kína egyértelműen kimondja, hogy a világnak nincs szüksége elefántcsont termékekre, talán 2017 lesz az az év, mely végleg véget vet az orrvadászat-válságnak”, nyilatkozta Grace Ge az IFAW ázsiai igazgatója. „Ahhoz, hogy végleg megállítsuk az elefántok elleni orrvadászatot, meg kell törni a kereskedelmi láncban minden kapcsolatot, az orvvadászok és a felvevőpiac kereskedői között.”

„A kínai kormány hivatalos bejelentés létfontosságú lépés ahhoz, hogy megmentsük az elefántokat, és elengedhetetlen ahhoz, hogy megvívjuk ezt a harcot a saját országunkban és szerte a világban,” mondta Beth Allgood az IFAW amerikai vezetője.

Kína rendelkezik a legnagyobb elefántcsont piaccal a világon – egyes becslések szerint több mint 70% -át ott bonyolítják. Ha azonban a legnagyobb felvevőpiac 2017. márciusáig megszűnik, ez véglegesen véget vethet az afrikai orvvadászatnak.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »