A bélflóránk elárulhatja, hogy milyen gyorsan öregszünk

márc 19 • LifeStyle • Impress Magazin

Az új felfedezés szerint, melyen Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI kutatója is dolgozott, az emberi mikrobiom állapota összefüggést mutat az öregedés gyorsaságával.

Az új felfedezés az Aging Cell szakfolyóiratban jelent meg “Alterations of the gut microbiome are associated with epigenetic age acceleration and physical fitness” címmel, melynek első szerzői helyén Kerepesi Csaba és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kutatója, Torma Ferenc osztoznak.

A mesterséges intelligencia alapú epigenetikai órák képesek az öregedési folyamat mérésére és betegségek, illetve a halál előrejelzésére. A magasabb edzettségi fokot lassabb öregedéssel és egészségesebb élettel hozzák összefüggésbe. A mikrobiom (például a bélfóra) változik különféle betegségek és az öregedés hatására, mégis, az epigenetikai öregedés órákkal való kapcsolata eddig ismeretlen volt.

„Hogy erre fényt derítsünk aktív egyének bélflórájából származó metagenomikai- és véréből származó epigenetikai mintákat gyüjtöttünk, kiegészítve edzettségi adatokkal, majd alkalmazva az epigenetikai öregedés órákat összefüggéseket kerestünk a gyorsult öregedés, a bélflóra összetétele és az edzettség között” – fogalmazott Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI kutatója. „Azt találtunk, hogy a fizikailag aktív középkorú, illetve idős egyének között a gyorsult öregedés a bélflóra megnövekedett diverzitásával (entrópiájával) és alacsonyabb edzettségi fokkal, valamint rosszabb egészségi állapottal párosult.”

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a lassult öregedést és a magasabb edzettségi szintet mutató egyének bélflórájában nagyobb arányban fordultak elő azok a baktériumok, amelyeket gyakran gyulladásgátlással hoznak összefüggésbe.

Összefoglalva, az eredményeink azt sugallják, hogy a mikrobiom egyes megváltozásai összefüggésbe hozhatók a vér alapján mért gyorsult öregedéssel és az edzettséggel.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »