Milyen eszközök segíthetnek, ha elakadtunk az autónkkal terepen?

márc 17 • egyéb • Impress Magazin

Aki rendszeresen járja az erdőt, vadászik, vagy éppen munkája miatt sokszor sáros, nehéz körülmények között autózik, jól tudja, hogy előfordulhatnak olyan szituációk, amiből nem lehet magunktól szabadulni, vagy legalábbis nagyon nehéz.

Tartós eső vagy nagy vihar? A földutakon elakadhatunk!

Ilyenkor segítségünkre lehetnek az Elefántszerszám.hu Webáruház csörlői, amelyek között megtaláljuk az elektromos változatot, de vontatáshoz és kézi csörlőzéshez is elérhetők hatékony eszközök.

Míg a kézi csörlőket eredményesen használhatjuk olyankor, ha valami nehezebb tárgyat kell emelnünk, addig a vontatókötelek akkor hasznosak, ha egy bajba jutott autónak kell segítenünk, míg az elektromos csörlőt akár felszerelhetjük a saját járművünkre, és ki tudjuk vontatni vele a sárba ragadt autót is.

A földutak sajátossága, főként egy kiadós esőzés után, hogy nemcsak nedvesek, hanem olyan nagyon sárosak is lesznek, amiben egy sima személyautóval egészen biztosan beragadunk. A legtöbbször azonban nem erről van szó, hanem arról, hogy egy terepjáróval indultunk neki a kalandnak, amellyel azért akár a nagyobb sártengerek sem jelentenek akadályt számunkra.

Itt szokott azonban előfordulni az, hogy nem sikerül jól felmérni, hogy valójában mekkora is az a sár, s hiába a négykerék meghajtás és a tapasztalat, végül mégis azzal kell szembesülnünk, hogy csak a kocsi erejével nem fogunk tudni kijutni.

Feltétlenül kell a segítség?

Nos, ezt természetesen helyzete válogatja, s nem olyan egyszerű olyan választ adni, ami minden esetben igaz lesz. Az azonban elmondható, hogy ha van a kocsin csörlő, amelyet tudunk fix tereptárgyhoz rögzíteni, akkor akár saját magunkat is kimenthetjük az elsőre menthetetlennek tűnő helyzetből.

A csörlő használata azonban nem gyerekjáték, fontos tisztában lennünk azzal, hogy mit és hogyan csinálhatunk, illetve melyek azok a szabályok, amelyek betartása segít elkerülni a baleseteket. Hiszen nyilván nem szeretnénk cseberből vederbe kerülni, illetve ki se vontatni az autót, és olyan sebesülést szerezni közben, amelynek hosszas kórházi lét és műtétek sora lesz a végeredménye, ha például roncsolódik a lábunk a visszacsapódó kötéltől.

Ha viszont tudjuk, mit és hogyan szabad csinálni, s van alkalmas fa vagy más tereptárgy is a közelben, akkor megpróbálhatunk magunk is kikecmeregni a kellemetlen helyzetből.

Ha nincs csörlőnk…

Amennyiben nem szereltettünk fel a kocsira csörlőt, akkor nem úszhatjuk meg a dolgot, muszáj lesz hívni valakit, aki képes kimenteni bennünket. Az sem mindegy persze, hogy ki jön értünk, hiszen egy terepjárónak komoly súlya van, s minimum egy másik terepjáró vagy például egy traktor fog tudni megoldást kínálni.

Mindenesetre érdemes csörlőt telepíttetni a járműre, ha gyakran járunk olyan utakon, illetve környezetben, amelyek kockázatot jelenthetnek, feltéve, hogy elsajátítjuk az eszköz helyes alkalmazását, és betartjuk a biztonsági szabályokat.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »