A cserépkályha reneszánsza

jan 11 • Enteriőr • Impress Magazin

Mayer István szobrászművész Balaton-felvidéki műhelyében olyan cserépkályhák készülnek, melyek még hűen őrzik a magyar népi kultúra emlékét.

Mayer István szobrászművész célja a hagyományőrzés és az értékmentés, melyhez elhivatottan ragaszkodik évtizedek óta. Kályhacsempéi a Népi Iparművészeti Tanács által elfogadott népi iparművészeti terméknek minősülnek.

Egy műhely, ahol életre kel az ősi kályhamesterség

A szobrászművész műhelye egy gyönyörű Balaton-felvidéki faluban, Kővágóőrsön található. A műhelybe lépve különös atmoszféra fogad minket. Egy valódi időutazásban lehet részünk, hiszen szemünk előtt kel életre az ősi kályhamesterség.

Itt a munkafolyamatok épp úgy őrzik őseink módszereit, mint a kályha formavilága, felépítése, díszítése. A szobrászművész az agyagot mezítláb tapossa, mint a régi kézművesek, a gipszformákba préselt csempéket kézzel festi, melyeket a saját kezűleg épített, nyitott tüzű fás kemencéjében égeti ki.

(Mayer István cserépkályhái)

Minden kályha egyedi tervezésű – nincs két egyforma

„Minden kályhát egyedi tervezés előz meg – mondja István. – Ha tehetem, megnézem a helyszínt és egyeztetek a megrendelővel. Közösen beszéljük meg, hogy milyen stílus, forma, színvilág és díszítés illik bele az adott környezetbe.”

„Így készülnek el a tervek – folytatja. – Van, aki ragaszkodik a hagyományos szemeskályhához, sokan kedvelik a két világháború között elterjedt keskenyebb, felfelé törekvő formát, legtöbben azonban teljesen egyedi formatervezést kérnek.”

(Mayer István cserépkályhái)

Az összes szempont figyelembevételével készülnek el a tervrajzok, a rajzok alapján a csempék. Minden cserépkályha egyedi iparművészeti alkotás.

(Mayer István cserépkályhái)

Bemutatóterem – a kézműves csempék mini tárlata

A műhely területén egy bemutatóterem is található, ahol a különféle színű és mintájú cserépkályhacsempék mini tárlata tárul a szemünk elé. Az állványokon egymás mellett sorakoznak a kézzel díszített, színes, mázas, illetve a még kiégetésre váró kályhacsempék sokasága.

Az alkalmi tárlatvezetés során megismerkedhetünk a cserépkályhakészítés munkafolyamataival, a mezítlábas agyagtaposástól kezdve a préselésen át egészen az égetésig. A bemutatóterem falán pedig a cserépkályhákról készült fotósorozaton csodálhatjuk meg a szobrász eddigi alkotásait.

(Mayer István cserépkályhái)

További információk: Mayer István weboldalán.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »