Földfelkelte a Holdon – a felkelő Föld látványa a Holdról

jan 9 • LifeStyle • Impress Magazin

Míg mi egy ezüstösen fénylő korongot látunk az égen minden éjjel, a Holdon egy ragyogó kék gömb emelkedik fel a horizonton, ez a Földfelkelte.

A NASA Apollo-8 expedíciójának legkülönlegesebb pillanata 1968. december 24-e délelőttjén volt. William Anders űrhajós lebilincselő képeket készített, melyek először mutatják be a felkelő Föld látványát a Holdról.

11

Földfelkelte csak a Hold felszínének 20%-áról látható

A Földfelkelte (Earthrising) kifejezés a legendás fotósorozat kapcsán jött létre, a Nasa nevezte el így a Holdról látható jelenséget. A Földfelkelte azonban, melyet a Hold felszínéről lehet látni, egyáltalán nem hasonlít a Földről érzékelt hold- vagy napfelkeltére, mivel a Hold kötött tengelyforgással rendelkezik, azaz a Hold egyik fele folyamatosan a Föld felé néz.

22

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a Földnek fix pozíciója lenne a Holdról nézve. Mivel a Hold enyhén ingázik (libráció) a Földnek a Hold egéről nézve van bizonyos látszólagos mozgása. Ezért a Hold bizonyos területein lehet észlelni, hogy a Föld időnként a horizont alatt, időnként pedig afölött van.

33

A Földfelkelte azonban nem látható bárhonnan, a Hold felszínének mindössze 20 %-áról észlelhető ez a jelenség.

Tündöklő égi gyűrű (halojelenség) volt a Hold körül

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »