A legjobb természetes orrtisztítók – orrcsepp helyett

jan 10 • LifeStyle • Impress Magazin

A nátha és az influenza egyik legkellemetlenebb velejáró tünete az orrdugulás. A légutakat természetes gyógymódokkal is szabaddá lehet tenni.

Az orrdugulás és az orrfolyás a nátha egyik legkellemetlenebb tünete, a légutak tisztításának azonban van néhány hatékony és mellékhatásoktól mentes, természetes gyógymódja.

Légúttisztítás természetesen

Az illóolajok használatával nem csak a légutakat tehetjük szabaddá, hanem megakadályozhatjuk azt is, hogy elszaporodjanak a vírusok és baktériumok a légutakban, és átterjedjenek a légzőszervekre torokgyulladást, vagy komolyabb betegségeket okozva.

A másik nagy előnye, hogy a természetes légtisztítók nem károsítják az orrnyálkahártyát, hiszen az illóolajak nem kerülnek közvetlenül az orrba, csak be kell lélegezni őket.

Inhalálás vagy közvetlen belélegzés

Két módon lehet alkalmazni a természetes légtisztító illóolajakat. Az egyik az inhalálás, amikor egy csésze forró vízbe csepegtetünk néhány csepp illóolajat, a másik pedig a közvetlen belélegzés, amikor egy papírzsebkendőre csepegtetünk belőlük, és közvetlenül lélegezzük be a hatóanyagokat.

Inhaláláshoz 3-4 csepp illóolajat adj egy csésze forró vízhez.

Inhaláláshoz 3-4 csepp illóolajat adj egy csésze forró vízhez.

1. Kámfor – megszünteti a náthát

A legismertebb természetes orrtisztító a kámforolaj gyorsan hat, és fertőtlenítő hatásának köszönhetően gyakran megszünteti a náthát, ha időben alkalmazzuk. A leghatékonyabb módszer, ha pár csepp kámfor illóolajat csepegtetsz zsebkendőre, és közvetlenül belélegzed a hatóanyagokat.

2. Eukaliptusz – kitisztítja a légutakat

Az eukaliptusz olaj szintén hatékony légút tisztító. Az illóolajban lévő eukaliptol segíti a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását és kiürülését, ezáltal javítja a légutak átjárhatóságát.

Csepegtess belőle párat zsebkendőre, és ismételd az inhalálást, amíg ki nem dugulnak az orrjárataid. Az eukaliptuszt szaunában is gyakran használják, a szauna kövekre vagy a locsoló vízbe csepegtetnek belőle párat.

3. Kínai balzsamolaj (illóolaj keverék) – gyors és hatékony!

Talán mind közül a leghatékonyabb, és legolcsóbb (300 Ft) a Herbáriában és DM-ben is kapható kínai Polar Bear balzsamolaj (kis átlátszó üvegben illóolaj keverék), mely a fertőtlenítő hatású kámfor és eukaliptusz olajak mellett mentolt, borsmenta olajat és szegfűszeg olajat is tartalmaz. A balzsamolajjal csak be kell dörzsölni az orr környékét, és szinte azonnal hat.

A kínai balzsamolaj keverék ízületi fájdalmakra és fejfájára is kiváló! Ez az egyszerű és kevésbé ismert illóolaj keverék a legerősebb fejfájást, akár a migrént is képes elmulasztani.

10 természetes gyógymód megfázás és influenza ellen – hatékony immunerősítők

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »