A 2000 éves ciprusok a Caddo-tó területén

márc 13 • Földgömb • Impress Magazin

A matuzsálemi ciprusokat rejtő mocsári erdő a világ legnagyobb cipruserdeje. A 25 ezer hektáros terület nemzetközileg is védett.

A Texas és Luisiana állam határán található tavat egy észak-amerikai indián törzsről, a caddóról nevezték el, akik ezen a területen éltek egészen a 19. századik, amíg az ide érkező fehér telepesek el nem üldözték őket.

A világ legnagyobb cipruserdeje

A világ legnagyobb mocsári cipruserdőjét a ramsari egyezmény védi, mely a az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény. A ramsari egyezmény célja a vizes élőhelyek megőrzésének elősegítése, és az ehhez szükséges jogi, intézményi keretek megalapozása.

11

Őshonos fa ritkaságok

A 25 ezer hektáros mocsári ártér a geológusok szerint egy földrengés vagy árvíz következtében alakult ki. A Caddo-tó növény- és állatvilága rendkívül gazdag: 189 féle őshonos fa ritkaság és cserje, 75 féle zöldnövény, 216 féle madár, 90 féle hal és hüllő, valamint 47 féle hüllő él itt.

33

A tó jelenleg veszélyeztetett, egy vízi páfrány ártalmas terjedése okoz gondot, mely óvatlan hajósok által kerülhetett a tó vizébe. A gyomnövény rendkívül gyorsan növekszik, egy-két nap alatt megduplázódik a mérete, elpusztítva a felszín alatti életet. Az ártalmas gyom kiirtása nagy kihívást jelent, hiszen mindezt úgy kell megoldani, hogy a védett ökoszisztémát ne érje kár.

22

 Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »