A 10 legjobb C-vitamin forrás – 8 hazánkban is megterem

jan 22 • LifeStyle • Impress Magazin

A megfázás és influenza legjobb ellenszere az immunerősítés. Ezt olyan ételek fogyasztásával tudjuk elérni, amelyekben sok C-vitamin van.

A Szentgyörgyi Albert által felfedezett C-vitamin (aszkorbinsav) egy erős antioxidáns hatású vitamin, amely fehérvérsejtekkel együtt a szervezet fertőzésekkel szembeni védelmének fontos szereplője.

A legfontosabb immunerősítő vitamin

A C-vitamin a legfontosabb immunerősítő vitamin, ezen kívül segíti a vas felszívódását, fontos szerepet játszik a kollagén termelésben, ezáltal javítja a bőr minőségét, és késlelteti az öregedést, erősíti a véredényeket, valamint a folsavval és a B12-vitaminnal együtt részt vesz a vörösvértestek képződésében.

Antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek öregedését vagy rákos elfajulását idézhetik el.

A C-vitamin hő hatására lebomlik

A C-vitamin vízben oldód vitamin, ezért fontos, hogy napi rendszerességgel gondoskodjunk a vitamin pótlásáról.

Mivel az ételek C-vitamin tartalma hőkezelés (főzés) során, 50 Celsius-fok körül megsemmisül, ezért friss zöldségek és gyümölcsök formájában tudunk a legtöbb, jól hasznosuló C-vitaminhoz jutni.

A C-vitaminhiány tünetei

Gyakori megfázások

Fáradtság

Fogínyvérzés

Rossz kedélyállapot, depresszió,

Száraz bőr és haj

Gyenge koncentráció

Ráncok és szarkalábak megjelenése

Ajánlott napi mennyiség

A C-vitamin napi ajánlott mennyiségével kapcsolatosan megoszlanak a vélemények. A hivatalos ajánlás (RDA) mindössze 60 mg, a legtöbb táplálkozási szakember azonban ennél jóval többet – akár ennek a hat-hétszeresét – javasol, ami átlagosan napi 300350 mg C-vitamin bevitelt jelent.

Terhesség, nagyobb fizikai vagy szellemi igénybevétel esetén nőhet a vitaminszükséglet. Ilyenkor érdemes nagyobb dózist fogyasztani, de napi 1000 milligrammnál többet teljesen felesleges, mert egyszerre ilyen nagy mennyiség nem tud a szervezetben felszívódni, a felesleg a vizelettel távozik, írja Anda Ursell a Vitaminok Kézikönyvében.

A 10 legjobb C-vitamin forrás

Az alábbi zöldségek és gyümölcsök a legfontosabb alapkövei a téli immunerősítő diétának.

1. Homoktövis bogyó 700 mg/100g

A hazánkban fellelhető legmagasabb C-vitamin tartalmú növény a homoktövis. Nyáron a piacokon találkozhatunk vele, leggyakrabban azonban préselt gyümölcslé formájában árulják.

2. Csipkebogyó – 426 mg/100g

A csipkebogyó szintén rendkívül jó C-vitamin forrás. A csipkehúsból készített teát forrázás helyett langyos vízben kell áztatni – néhány órán át –, mert forrázás esetén a benne lévő C-vitamin lebomlik.

3. Fekete ribizli – 200 mg/100g

A feketeribizlinek nemcsak C-vitamin, hanem antioxidáns tartalma is kimagasló. Június, július a ribizli szezonja, de télen fagyasztott gyümölcsként is beszerezhető.

4. Paprika (piros, zöld, sárga) – 120-180 mg/100g

Legegyszerűbben paprika fogyasztásával juthatunk megfelelő mennyiségű C-vitaminhoz, hiszen télen-nyáron minden szupermarketben kapható. A Kaliforniai paprika közül a sárga tartalmazza a legtöbb C-vitamint (180 mg/100 g), a pirosban 130 mg található, a zöldben pedig 80 mg C-vitamin van.

A paprikák közül a fehér vagy sárga húsú magyar paprikát is érdemes napi rendszerességgel fogyasztani, mert 10 dkg paprikában 100 mg C-vitamin található.

5. Petrezselyem – 130 mg/100g

A friss petrezselyem meglepő módon kiemelkedően nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Érdemes beilleszteni a napi étrendünkbe, hiszen télen is könnyen beszerezhető ez a C-vitaminban gazdag zöldfűszer. Salátába, szendvicsbe téve is nagyon finom.

6. Brokkoli – 87 mg/100g

A brokkoliról legfőbb erénye rákmegelőző hatása. Magas C-vitamin tartalma miatt pedig jó immunerősítő. Mivel hő hatására sokat veszít C-vitamin tartalmából, legjobb, ha nyersen vagy párolva fogyasztjuk.

7. Kelbimbó – 85 mg/100g

A kelbimbó szintén tartalmaz rákellenes anyagokat, illetve cukorbetegséggel élők számára is jótékony hatású lehet, ugyanis alfa-liponsavat tartalmaz, ami a glükózszintet csökkenti, az inzulinérzékenységet pedig növeli.

8. Eper – 77 mg/100g

Az eper egy gyógyító szupergyümölcs. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, emellett a bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan magas az antioxidáns tartalma is, melyek segítenek a szervezetünknek védekezni a szabad gyökök sejteket és DNS-t károsító hatásai ellen.

9. Kivi – 60 mg/100g

A kivi Dél-Kína nemzeti gyümölcse, melynek eredeti nemzetközi neve kínai egres volt. Gyógyhatásai közül a vérnyomáscsökkentés az egyik legismertebb, de magas C-vitamin tartalma miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani.

10. Citrusfélék – 54 mg/ 100g

A tél déli gyümölcse a narancs, mely 54 mg C-vitamint tartalmaz, emellett számos pozitív élettani hatása van, többek között csökkenti a téli deptresszió tüneteit. A citrusfélék közül a citromban szintén ugyanennyi (54 mg) C-vitamin található, a grépfrútban és a mandarinban pedig valamivel kevesebb, 31 mg van.

A Top listán túl…

Bár, a top 10-es listáról lemaradtak, néhány hétköznapi zöldség, mint például a karfiol (49mg/100g), a fehér jégcsapretek és a sörretek (30mg/100g), a spenót (28mg/100g) szintén nagyobb mennyiségben tartalmaz C-vitamint. A téli immunerősítéshez érdemes ezeket is beilleszteni az étrendünkbe, hogy minél nagyobb mennyiségben jussunk hozzá természetes C-vitaminhoz.

Miért jobb a természetes C-vitamin a szintetikus vitaminoknál

A vitaminkészítményekben található szintetikus (mesterségesen elállított) aszkorbinsav soha nem fog olyan jól felszívódni, mint a természetes forrásokból származó C-vitamin.

A természet ugyanis úgy alkotta meg a vitaminokat, hogy a vitaminforrásokban a vitamin felszívódásához szükséges egyéb faktorok (antioxidánsok, felszívódást segítő ásványi anyagok stb.) is megtalálhatók.

A mesterségesen előállított aszkorbinsav és az élelmiszerből származó természetes C-vitamin ugyan kémiailag azonos, az egyéb mikortápanyagok jelenléte miatt a zöldségekben és gyümölcsökben lévő természetes C-vitamin jobban tud hasznosulni a szervezetben, mint  az  aszkorbinsav – írja az NBCI tudományos cikke.

Éppen ezért, ha zöldség és gyümölcs formájában esetleg kevesebbet is tudunk bejuttatni a szervezetünkbe, még így is nagyobb mennyiség hasznosul belőle, mintha a többszörösét szednénk C-vitamin tabletta formájában.

Léteznek ugyan olyan vitaminkészítmények, melyek természetes növényi kivonatokat (acerola, csipkebogyó) is tartalmaznak, de nagy részük ezeknek is szintetikusan előállított aszkorbinsav.

Ha napi rendszerességgel legalább egy olyan zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztunk, amely szerepel a top listán, azzal már többet tettünk szervezetünk immunvédelméért, mintha szintetikus C-vitamint szednénk.

10 természetes gyógymód megfázás és influenza ellen

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »