Vadfűből készül a biológiailag lebomló szívószál – a tengeri állatok millióinak mentheti meg az életét

ápr 23 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A környezetbarát vadfű szívószál, és az ehhez hasonló ötletes találmányok egy lépéssel közelebb vihetik a világot a teljes műanyagmentességhez.

Megdöbbentő, de évente mintegy 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Ezek közé tartoznak többek között az eldobható szívószálak is. Az Egyesült Államokban naponta 500 millió műanyag szívószálat használnak fel és dobnak a kukába, írja az epochtimes.com.

Egy lépéssel közelebb a teljes műanyagmentességhez

Az óceánokban felhalmozódó műanyag a tengeri élővilágot is veszélyezteti, mivel a halak és teknősbékák lenyelhetik őket, és olyan sérülést okozhat az emésztőrendszerükben, amibe bele is halhatnak.

A vadfűből készített öko-szívószál, és az ehhez hasonló ötletes találmányok a tengeri állatok millióinak életét mentheti meg, és egy lépéssel közelebb vihetik a világot a teljes műanyagmentességhez.

Vadfűből készül a lebomló szívószál

Megjelentek a környezetbarát alternatívák

A műanyag szívószálak kiváltására az utóbbi években több ötlet is született. Az ázsiai országokban például rizsből is gyártanak biológiailag lebomló szívószálakat, a legújabb ötlet pedig a vietnámi Tran Minh Tien találmánya, a vadfűből készített szívószál.

A biológiailag lebomló vadfű-szívószálak 100 százalékban természetes anyagból készülnek, és nem tartalmaznak semmilyen vegyi anyagot vagy tartósítószert. Úgy bomlanak le, hogy semmilyen környezeti kárt nem okoznak.

Vadfűből készül a lebomló szívószál

Tömegesen nő egy üreges vadfű Vietnámban

Vietnámban, a Mekong Delta térségében tömegesen nő egy speciális, üreges vadfű (Lepironia articulata) a termőföldeken. A belül üreges növény szára elég kemény, így alkalmas arra, hogy szívószálakat készítsenek belőle.

A módszer lényege nagyon egyszerű. Először begyűjtik az üreges vadfüvet, majd megmossák, és 20 centiméteres darabokra vágják őket. Az üreges szárakat ezt követően belülről megtisztítják egy fémrúddal, majd újra átmossák őket. A kész szívószálakat banánlevélbe csomagolják, és így tárolják, kis kötegekben feltekerve.

Vadfűből készül a lebomló szívószál

A szárított vadfű-szívószálak 6 hónapig elállnak

A szívószálaknak két változatát gyártják. Az egyik az úgy nevezett „friss-szívószál” amely a tisztításon kívül semmilyen egyéb eljáráson nem megy keresztül. Ezek két hétig tárolhatók hűtőszekrényben, vagy egy hétig szobahőmérsékleten.

A másik a „szárított-szívószál”, amelyet 2-3 napig szárítanak a napon, majd sütőben sütik meg őket. Ez a tartósabb változat hat hónapig is eláll szobahőmérsékleten.

A gyártó arra kér mindenkit, hogy a lebomló szívószálakat használat után ne a vegyes kukába, hanem a komposztba dobjuk.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »