Létezik egy méhfaj, akik virágokban szeretnek aludni – még össze is bújnak

ápr 21 • LifeStyle • Impress Magazin

Joe Neely természetfotós megkapó képeket készített a virágszirmok között szunyókáló, úgy nevezett gömbmályva méhekről.

A méhekről eddig úgy tudtuk, hogy a kaptárban alszanak éjjel. Kiderült azonban, hogy van egy méhfaj, – a gömbmályva mézelő méhek – akik virágokban szeretnek szunyókálni.

Joe Neely természetfotós véletlenül fedezte fel a virágokban alvó méhecskéket. Még sosem látott azelőtt ilyet. Azonnal meg is örökítette a nem hétköznapi bájos pillanatot.

Virágokban szeretnek szundikálni

„A sztori úgy kezdődött, hogy a menyasszonyommal elindultunk mákvirágokat keresni – meséli Neely. – Visszafelé megláttunk az autópálya mellett egy kis rózsaszín virágmezőt, és megálltunk, hogy készítsünk róluk néhány fotót.”

„Nicole elkezdte fotózni a virágokat, amikor meglátott egy narancssárga Globe Mallow növényt elrejtőzve a rózsaszín virágok között. Közelebb ment, és akkor vette észre, hogy némelyik virágban méhek voltak, de csak feküdtek mozdulatlanul a virágpor között.”

Virágokban alvó méhek

„Aztán egyre több méhecske érkezett, és hamarosan elfoglalták az összes üres virágot. Néztük, ahogy szinte megrészegülve botladoznak virágporral teli gömbmályva szirmai között, majd egyszer csak az oldalukra dőlve elfekszenek. A legtöbb virágban egyesével alvó méheket láttunk, de az egyikben ketten aludtak egymáshoz bújva.”

Virágokban alvó méhek

Kedvencük a sivatagi gömbmályva

„Még sosem hallottam arról, hogy a méhek virágokban alszanak, de kiderült, hogy van egy faj, az úgy nevezett sivatagi gömbmályva méhek (Diadasia diminuta), akik a narancsszínű Globe Mallow növény virágjában szeretnek szunyókálni. Ez a kedvenc virágfajtájuk, a virágport is innen gyűjtik.”

Virágokban alvó méhek

A méheknek több mint 20 000 faja ismert, és az, hogy hol és hogyan szeretnek aludni, az elsősorban attól függ, hogy hol élnek. „A mézelő méhek nappal és éjszaka is dolgoznak, és általában harminc perc és másfél óra közötti időmennyiséget töltenek alvással éjjel a kaptárban – mondta Brandon Hopkins a Washington Egyetem biológusa. – És, mivel nincsen szemhéjuk, tulajdonképpen nyitott szemmel alszanak.”

„Rengeteg természetfotót készítettem már életem során, de ez volt az egyik legmeghatóbb, amit valaha láttam – írta Neely az Instagram oldalán.”

Fazakas Virág

A méhek tánccal kommunikálnak egymással

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »