Újrahasznosított óceáni hulladékból készül az Adidas a legújabb futócipője

nov 17 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A projekt célja felhívni a figyelmet az elképesztő mennyiségű óceáni hulladékra, illetve a gyártók számára bemutatni az újrahasznosítás lehetőségeit.

Az Adidas és a Parley for the Ocean környezetvédő szervezet tavaly mutatta be az újrahasznosított óceáni hulladékból gyártott futócipő prototípusát, melyből azóta már 7000 darabot le is gyártottak, november közepétől bárki vásárolhat belőlük.

A Maldív-szigetek tisztítása

A kivitelezésben is a tengert idéző futócipő felsőrésze 95 százalékban a Maldív-szigetek környékéről összehalászott műanyaghulladékból, 5 százalékban pedig újrahasznosított poliészterből áll.  A cipő többi része is a csipkéktől elkezdve a sarok hevederen és sarok bélésen át a zokni bélésig minden újrahasznosított anyagokból készült. 

012

Végső cél csak újrahasznosított műanyag használata

Az Adidas szerint a 7000 darab csak az első lépés, jövőre szeretnének egymillió párt legyártani, végső célként pedig teljesen elhagynák a gyártási folyamatból a hagyományos műanyagot, és csak újrahasznosítottat használnának. Ez egy valódi környezettudatos váltás a márka számára, nyilatkozta Eric Liedtke az Adidas igazgatósági tagja.

110

Real Madrid mezek is készülnek óceáni hulladékból

A cipők mellett már most is gyártanak Real Madrid- és Bayern München-mezeket is 100 %-ban újrahasznosított óceáni hulladékból.

„Ezen a ponton már nem csak figyelemkeltésről van szó”, mondta Eric Liedtke az Adidas igazgatósági tagja. „Megoldást kell találni a ciklikus műanyagszennyezés újrahasznosítására a sportruházat iparágban is”.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »