Átáll napenergiára Dél-Amerika második legnagyobb metrója

nov 18 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Chile elnöke Michelle Bachelet hivatalosan is bejelentette, hogy a főváros metrója a világon elsőként teljesen át fog állni nap- és szélenergiára.

Chile fővárosának metrója a Metro de Santiago hamarosan teljesen átáll megújuló energiára, vagyis a metrót nap- és szélenergia fogja működtetni, írja az inhabitat.com.

Csökken a főváros CO2 kibocsátása

A fenntartható tömegközlekedés megvalósítását tűzte ki célul Chile miniszterelnöke, melynek első lépése a fővárosi metró átállása megújuló energiára. A fővárosban naponta mintegy 2,2 millió utas utazik metróval, ami rengeteg energiába kerül Chilének. A megújuló energiaforrások (nap- és szélenergia) alkalmazásával az üzemeltetés lényegesebben olcsóbbá válik, mindemellett ez az intézkedés számos környezetvédelmi előnnyel is jár, hiszen a tiszta energia nem károsítja a környezetet.

011

Chile célja a fenntartható közlekedés

A Metro de Santiago Dél-Amerika második legnagyobb metrója, melynek működtetéséhez rengeteg energiára van szükség, amit a jövőben már megújuló energiaforrásokból fog fedezni az ország. A tervek szerint első körben a metrót 42 százalékban napenergia és 18 százalékban szélenergia fogja működtetni, a végső cél azonban az elektromos hálózatról való teljes leválás.

Chile elnöke ezzel a lépéssel is szeretné kifejezni és hangsúlyozni országa elkötelezettségét a megújuló energiaforrások alkalmazása mellett, mely nem károsítja a környezetet. A metró üzemeltetéséhez új napenergia erőmű fog épülni Chilében, mely 2017-ben kezdi meg a működését.

„A megújuló energiával működő metró gyors, biztonságos és mindenek előtt és környezetbarát közlekedést biztosít az utasok számára, mivel ezáltal nagymértékben csökken a város széndioxid kibocsátása, ami lehetővé teszi a fenntartható jövőt mindenki számára”, nyilatkozta Michelle Bachelet, Chile elnöke.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »