Megjelentek az ózonlyuk gyógyulásának első biztos jelei

nov 19 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A MIT tudósai 15 éve vizsgálják az Antarktisz feletti ózonréteg aggasztó pusztulását, az utóbbi években azonban végre megjelentek a gyógyulás első jelei.

Közel 30 évvel ezelőtt (1989. január 1-jén) szinte a világ összes országa aláírta a Montreáli Jegyzőkönyvet, az ENSZ Környezetvédelmi Programját (UNEP), amely az ózonréteg pusztulását okozó freongázok (CFC-k) nemzetközi betiltására jött létre, melyeket a hűtőszekrények és aeroszolos spray-k bocsátanak ki a légkörbe. A Montréali Jegyzőkönyv volt az első sikeres fellépés egy globális méretű környezetkárosító problémával szemben.

15 év eredménye

A MIT kutatócsoport 15 éve tartó szárazföldi és műholdas műszerekkel végzett vizsgálatának eredményeit először mutatták be, melyből kiderül, hogy változó mértékkel és hullámzóan ugyan, de összességében elmondható, hogy az ózonlyuk gyógyulási folyamata beindult. A MIT kutatócsoport kutatása szerint 2000 óta az Antarktisz felett lévő ózonlyuk mérete már 4 millió négyzetkilométernyivel csökkent (fél USA nagyságú terület), írja a phys.org tudományos hírportál.

Ha nem lenne ózon réteg…

Az ózonréteg feladata (az élővilág szempontjából) a Napból érkező káros ultraibolya sugárzás elnyelése. Az ózon magas napvédő faktorszáma nélkül nem létezne a szárazföldi élet, az ultraibolya sugárzás darabokra törné az élő szervezetek DNS-ét, és felbontaná a sejtjeikben lévő kémiai kötéseket.

11

Ózonlyuk a gyógyulás útján

Az Antarktisz felett lévő ózonlyuk augusztus körül minden évben elkezd kinyitni és egészen októberig folyamatosan növekszik. Susane Solomon a MIT kutatója a National Center for Atmospheric Research in Colorado tudósaival együtt végzett műholdas vizsgálatokat 2000 és 2015 között az ózonlyuk és az ózonréteg változásairól. Az elmúlt években, ahogy egyre csökkent a légkörbe jutó CFC-gázok mennyisége, az ózonlyuk elkezdett zsugorodni. 2015 szeptemberében az ózonlyuk mérete 4 millió négyzetkilóméternyit csökkent, ami az USA felének méretével megegyező méret. Solomon szerint az ózonlyuk jelenlegi mérete már közelít az 50-60 évvel ezelőtti állapothoz.

„Ma már egyértelműen látható, hogy az a környezetvédelmi lépés, amit megtettünk 30 évvel ezelőtt, az ózont pusztító káros anyagok betiltásával, a bolygó számára lehetőséget adott a gyógyulásra…”, mondta Susane Solomon a kutatás vezetője. „A bolygó kezd jobban lenni, és ezt csodálatos dolog látni.”

Mivel a freonok hosszú ideig megmaradnak a légkörben, az ózonlyuk valószínűleg a 2050-es évekre forr be teljesen a légkörkutatók számításai szerint.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »