Új hagyományok kerültek fel az UNESCO kulturális örökség listára

nov 25 • Kult & Art • Impress Magazin

Kenyai, ugandai és venezuelai hagyományok kerültek fel a sürgős védelemre szoruló UNESCO listára, a belga harangjáték pedig kulturális örökség lett.

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága hétfő óta ülésezik a szervezet párizsi székhelyén, hogy megvizsgálja a szellemi kulturális örökségvédelem különböző listáira: a szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára, a sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség listájára, illetve a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe.

Sürgős védelemre szoruló kenyai, ugandai és venezuelai hagyományok

A nyugat kenyai isuka és odako törzsek tánca, az észak-ugandai langók megtisztulási ceremóniája és a venezuelai mapoyók szájhagyományai felkerültek a sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség UNESCO-listájára a hagyományok sebezhetősége és a túlélését fenyegető veszélyek miatt.

A sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség listáján így már 38 hagyomány szerepel szerte a világból.

Szellemi kulturális örökség lett a belga harangjáték

A Belgiumból eredő harangjáték művészet, mely hagyományosan piacokon és ünnepnapokon volt hallható, szintén felkerült az UNESCO listára.

A harangjáték kultúrát hetvenhat városban és faluban őrzik Belgiumban, és harminc országban ismert világszerte. A legalább 23 öntött bronz, csésze alakú harangból álló zeneeszközt leggyakrabban templomok harangtornyában helyezik el.

A védelem arra irányul, hogy támogassa azokat az erőfeszítéseket, melyek a történelmi harangjáték megőrzésére, helyreállítására és újraélesztésére irányul.

A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO-egyezményt 2003-ban fogadták el. A szellemi világörökség az ősöktől örökölt hagyományokat, kifejezésmódokat – szóbeli hagyományokat, előadóművészeteket, társadalmi gyakorlatokat, ünnepi rítusokat, eseményeket, régi iparágak tudásanyagát tartalmazza. (Világörökség listán a magyar farsang: a mohácsi busójárás)

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »