11 templom a föld alatt – Lalibela templomváros

nov 25 • Földgömb • Impress Magazin

A 11 hatalmas földalatti sziklatemplom Etiópia legjelentősebb vallási és kulturális értékei közé tartozik, Lalibela a Világörökség része.

Lalibela szent város és zarándokhely Etiópia területén, a tizenegy föld alatt található sziklába vájt templom Afrika legfontosabb vallási jellegű épületei közé tartozik. A sziklatemplomokat a 12-13. században faragták ki vörös gránitsziklákból.

11

Közel 100 éven át építették

A 10 méter magas, többszintes templomok kifaragása közel 100 éven keresztül zajlott, falaikat freskókkal díszítették, belsejükben különlegesen értékes ereklyéket, feszületeket és kéziratokat őriznek. A feltételezések szerint a kőzetből először egy nagy hasábot bontottak ki úgy, hogy mellőle elhordták a sziklákat.

22

Fentről haladva faragták ki a szinteket…

A kőfaragók fentről haladva alakították ki a szinteket, kivájták az ablakokat, majd a belső tereket képezték ki úgy, hogy kidobálták a kődarabokat. A könnyen véshető homokkőből boltíveket, sőt oszlopokat is tudtak formálni, melyeknek a későbbiekben fontos tartószerepük lett.

33

Fontos zarándokhely volt évszázadokon át

A város a Zagve-dinasztia legfontosabb uralkodójáról Gabre Maskal Lalibela császárról kapta a nevét, aki a 12.-13 században faragtatta ki a 11 templomot a környező sziklákból. A legenda szerint a trónörököst születésekor méhraj vette körül, ezért adta a királyné a fiúcskának a Lalibela nevet, ami azt jelenti, hogy „a méhek elismerik uralkodónak”.

Lalibela hívő keresztény lett, látomásai voltak, melyek Jeruzsálembe vezették. A legenda szerint elhatározta, hogy szent várost fog építeni a hegyvonulatokkal elzárt vidéken. Egy folyó két partján alakította ki a templomvárost. Alexandriából hozatott kőfaragókat, akik a mostoha körülmények között emberfeletti munkát végeztek.

44

Lalibela fontos zarándokhely és vallási központ volt évszázadokon át, és kiemelkedő szerepet játszik mind a mai napig az etióp kereszténység életében. A templomok ma is eredeti céljukat szolgálják, nagyszámú zarándok és hívő látogatja őket.

55

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »