Te mit hozol magaddal?

okt 3 • Psziché • Impress Magazin

Családi mintáinkat teljesen semmissé tenni vagy átírni lehetetlen, de érdemes arra törekednünk, hogy ezek élét tompítsuk, vagy új üzeneteket küldjünk önmagunknak.

Mindenki mögött áll egy család

Családi mintáink, élményeink jelentős szerepet játszanak abban, hogyan viselkedünk partnerkapcsolatainkban.  A korai életszakaszban nyert élettapasztalatok elkísérnek minket, meghatározzák, hogy mit gondolunk a világról és önmagunkról, jelentős részét tehát annak, hogy kik vagyunk.  Párkapcsolatunkban, akárcsak csecsemőkorunkban igyekszünk megélni a teljességet és megtapasztalni a másik által nyújtott biztonságot. Nem mindegy tehát, hogy gyermekként azt sajátítjuk-e el, hogy a világ kiszámíthatatlan és nincs kire számítanunk, vagy azt, hogy ölelő karokból kinyújtózva, lassan előre haladva, tudatában a visszatérés biztonságának felfedezhetjük a világot. Eltérő tapasztalataink lehetnek azzal kapcsolatban is, hogy mikor vagyunk szerethetőek. Ha teljesítünk? Ha megfelelünk a másik elvárásainak, vagy mindig mindenáron?

Sémák kattognak a fejünkben

Vélekedésekkel, tapasztalatok tudattalan lenyomatával érkezünk kapcsolatainkba és sokszor nagyon különböző családi háttérrel rendelkező ember talál egymásra. Ennek a különbözőségnek hátterében állhat, hogy a partnerek tudattalanul kiegészítik a másik fejében zakatoló sémákat. Előfordul, hogy éppen emiatt vonzódik egymáshoz, és létesít kapcsolatot egy későn érő és egy anyáskodó/apáskodó típus. A felállás természetesen tetszőleges formában elképzelhető. Kellő tudatossággal és önismerettel mindkét fél profitálhat az ellentétek vonzzák egymást típusú kapcsolatokból. . A későn érő például megtanulhat lépésről lépésre kapcsolata biztonságában felelősséget vállalni, az anyáskodó/apáskodó típus szigorú szabályrendszere pedig lazulhat egy másfajta életstílus megtapasztalásával.

Ezekben az esetekben nehézséget a másik viselkedésének értelmezése okozhat. El nem csituló emberi igény, hogy megértsük a másikat, értelmezzük minden egyes rezdülését. Hányszor rágódunk azon, hogy kedvesünk miért használta (vagy éppen nem használta) pont azt a kifejezést, miért úgy szólt a telefonba, vagy miért nem írta oda üzenete végére a szokásos szeretlek szót. Valakinek állandó igénye van arra, hogy biztosítsák arról, hogy fontos, értékes és szerethető, a másikban pedig fel sem merül, hogy őt nem lehet szeretni. Ha szorongásaink hátterében azonosítani tudjuk, hogy éppen melyik családi minták lépett működésbe, elkerülhetjük azt, hogy a felmerülő negatív érzéseinket jelenlegi kapcsolatunkra vonatkoztassuk. Családi mintáinkat teljesen semmissé tenni vagy átírni lehetetlen, de érdemes arra törekednünk, hogy ezek élét tompítsuk, vagy új üzeneteket küldjünk önmagunknak. Mit szólnál először ehhez? Értékes vagyok és megérdemlem, hogy szeressenek. Olyannak, amilyen vagyok. Elvárások nélkül, szabadon.

Dombi Annamária pszichológus

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »