Okosabbak a delfinek a kutyáknál?

okt 3 • LifeStyle • Impress Magazin

A kutya és a delfin az állatvilág két legintelligensebb teremtménye. De vajon, melyik az okosabb? Egyáltalán össze lehet őket hasonlítani?

A delfinek mindig is kitűntek társaik közül szociális és kommunikációs készségükkel, játékosságukkal, illetve intelligenciájukkal, írja a BBC. A delfinek bonyolult utasításokat is képesek megérteni, ezért legtöbben a delfineket tartják a legintelligensebb állatfajnak. Az utóbbi években azonban a kutyák felé terelődött a tudományos érdeklődés. Világszerte kutatóintézetek vizsgálták a négylábúak képességeit, és több kognitív teszt mutatott rá, hogy a kutyák bizonyos szempontból okosabbak az emberszabású majmoknál és a delfineknél is. Szóval, mit akarnak a legújabb tudományos kísérletek mondani? Lehet, hogy a kutyák valóban riválisai a delfineknek?

A delfin több ezer különböző mondatot megért

A kutyák a többi állathoz képest jóval magasabb szinten képesek arra, hogy megértsék az emberi kommunikációs jelzéseket. A legjobb példa, amikor az ember rámutat az ujjával valamire. Még a csimpánzok sem néznek az emberi ujjhelyen túl, amikor valamilyen irányba mutat valaki. Egyszerűen nem értik, hogy ez egy irányt jelez. A kutyák megértik ezt a jelzést, épp úgy, ahogy a delfinek is. Ez a képesség rendkívül ritka az állatvilágban.

A másik kiemelkedő teljesítmény, ami mindkét fajt a többi állat fölé emeli, hogy képesek több száz vagy akár ezer kifejezés jelentését megtanulni. A szavak megtanulásában a kutyák vezetnek, a delfineknek azonban komplexebb mondatokat is megértenek és fejlettebb a problémamegoldó készségük.

Az önfelismerő tükör teszt

A delfinek azon maroknyi állatfaj közé tartoznak, akik képesek felismerni önmagukat a tükörben. A delfineken kívül még csimpánzok és az elefántok képesek arra, hogy rájöjjenek, hogy az eléjük tartott tükörben önmagukat látják. Az önfelismerő tükör tesztben a kutyák nem teljesítettek jól.

Sokan úgy vélik, hogy a kutyák intelligenciája az évszázadok alatt fejlődött ki, ahogy az ember közelében éltek és szocializálódtak. A delfinek azonban mindig az embertől távol éltek, mégis kimagasló az intelligenciájuk, és komplex a szociális viselkedésük. Amikor a tudósok először kezdték el vizsgálni a delfineket, nagyon meglepte őket, hogy egy állat, amely úgy néz ki, mint egy tonhal, hogy lehet olyan okos, mint az ember legközelebbi rokona a csimpánz.

Lehet, hogy az embereken is túltesznek?

A különböző állatfajok képességei természetesen a saját életterüknek megfelelően alakulnak ki és változnak, így nehéz bármelyik fajt is egy kalap alá venni. Az összehasonlítgatások nem mindig vezetnek el a helyes válaszokhoz. Az intelligencia nehezen megfogható kérdés, még az emberek szintjén is. A képességek különbözőek és mindegyiknek meg van a maga szerepe. Ha nem a racionális intelligenciát vizsgáljuk, akkor bizony könnyen kiderülhet, hogy a delfinek és a kutyák is rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, melyek magasan az emberek fölé emeli őket…

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »