Szuperfák a klímavédelemben – Az 5 legtöbb CO2-t elnyelő fa

okt 18 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Ezek a fák a leghatékonyabbak a szén-dioxid semlegesítésben, vagyis a klímaváltozás megfékezésének legnagyobb segítői.

Az ENSZ Emissions Gap Reportja szerint a világnak még legalább 45%-kal kellene csökkentenie a jelenlegi CO2 kibocsátást, hogy elkerülhessük a rettegett 1,5 fokos évi hőmérséklet-emelkedést. A jelentés szerint a Párizsi Megállapodás aláírói még mindig messze nem tettek eleget az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, írja az inhabitat.com.

Éppen ezért az utóbbi időben a szén-dioxid semlegesítésének egyik leghatékonyabb módja, a faültetés egyre nagyobb szerepet kapott. Az emberek szívesen vesznek részt ilyen jellegű környezetbarát akciókban, azt azonban kevesen tudják, hogy mely fákat érdemes ültetni. Ha a fák ültetésének célja a szén-dioxid elnyelésének elősegítése, akkor olyan fajokat érdemes választani, amelyek nagyobb mennyiségű CO2-t nyelnek el társaiknál.

Íme, az 5 legtöbb CO2-t elnyelő fa – egy hazánkban őshonos is köztük van

Vannak általános irányelvek, amelyeket figyelembe kell venni, ha üvegházhatású gázok elnyelése céljából ültetünk fákat. Például bebizonyosodott, hogy az őshonos fák jobban elnyelik a szenet, mint a betelepített fajok. Továbbá,minél gyorsabban növekszik egy fa, annál jobb a szénmegkötő képessége. Ezen túl fontos szempont még a fatörzs mérete, a levelek és a gyökerek szénmegkötő és tároló kapacitása is.

Fenyők

A fenyőfák rendkívül jók a szén-dioxid elnyelésében és tárolásában. Bár a fenyők elsősorban az északi területeken, hűvösebb éghajlaton érzik jól magukat, egyes fajok meleg területeken is ültethetők.

Az ENSZ szerint a Douglas-fenyő az egyik legjobb fa a szén-dioxid megkötésére. A Tall Douglas fenyő még jobb, mert magasabb és vastagabb a törzse. Az Egyesült Államokban Közép-Kaliforniában, Brit Kolumbiában, a Klamath-hegységben őshonos. A Douglas fenyőt más régiókban is el lehet ültetni, olyan területeken, ahol egész évben sok napsütést kap. Ezt a fajt könnyű fenntartani, ha megfelelő környezetben növekszik. A többi örökzöld faés növény is hasonlóan hatékony a CO2 megkötésben.

Szivárvány eukaliptusz

A szivárvány eukaliptusz egy lenyűgözően szép fa, amely színes kérgéről kapta a nevét. Ezek a fák Délkelet-Ázsia számos országában honosak, köztük Indonéziában, Pápua Új-Guineában és a Fülöp-szigeteken, de a világ más részein is nőnek, beleértve az Egyesült Államok déli részét is.

A Rainbow Eucalyptus legszembetűnőbb tulajdonsága a különleges, csíkokban hámló színpompás kéreg. Először a zöld zöld jelenik meg, majd kis idő elteltével megjelennek a többi színek is, a kék, lila, narancs és gesztenyebarna árnyalatok, egy vizuálisan lenyűgöző színvilágot hozva létre a törzsön. A fa egyedi megjelenése miatt a trópusi és szubtrópusi vidékek kertjeinek és parkjainak közkedvelt dísze.

A szivárványos eukaliptuszfák jellemzően nagyok, natív élőhelyükön elérik 30-60 métert is. Gyorsan növekszik, és olyan helyeken fejlődik, ahol sok a napfény és magas a páratartalom. Ezeket a fákat gyakran esztétikai vonzerejük miatt ültetik, de nemcsak gyönyörűek, hanem élőhelyet és táplálékot is biztosítanak a különféle vadon élő állatok számára.

Tölgyfa

Az összes fa közül a tölgyeknek van a legjelentősebb hatásuk a szén-dioxid-elnyelésre, mivel egy tölgy akár 1000 évig is élhet. Némely faj mintegy 700 évig még termést is hoz.

Élettartamát, törzsének méretét és gyökereit tekintve a tölgy határozottan szuperfa, ha szénmegkötésről van szó. A tölgyek az északi féltekén honosak. Észak-Amerikában, Európában, Ázsia egyes részein és Észak-Afrikában. A tölgyek könnyen termeszthetők, és minimális gondozást igényelnek.

A fekete dió

A fekete dió kettős előnnyel jár. Egyrészt tetemes mennyiségű szenet von ki a légkörből, és még finom, egészséges termést is hoz. A fekete diófa Észak-Amerikában őshonos, de más régiókban is, elsősorban ültethető. Elsősorban part-menti övezetekben érzi jól magát.

Ideális azok számára, akik Dél-Ontarióban, Dél-Dakotában, Georgiában és Észak-Floridában élnek, de Európában és Észak-Ázsia egyes részein is megél.

Mangrove

A mangrove fa szintén a világ egyik egyik legjobb szénelnyelő fája. Levelein és gyökerein keresztül is képes felszívni a szenet, vastag törzsében pedig hatalmas mennyiséget képes tárolni belőle. Ezek a tényezők a mangrove-fajokat a szénelnyelés legjobb alternatívája közé emelik. Hátránya azonban, hogy a mangrove csak a mocsaras területeken él meg.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »