Portofino a delfinek kikötője – Olaszországban

ápr 5 • Földgömb • Impress Magazin

A Golfo del Tigullió legtávolabbi csücske Portofino, a liguriai partszakasz legvarázslatosabb helye, melynek eredeti neve a delfinek kikötője volt.

A festői olasz halászfalut az ókori rómaiak alapították, ők nevezték el Portus Delphini-nek (A delfinek kikötője), mert akkoriban rengeteg delfin család élt a közeli vizeken.

Az olajfák közé rejtett apró öböl

Portofino egykor szegény halászfalu volt, a csendes öbölben halászok élték hétköznapi életüket. Egészen 1950-ig a tereken még rozoga házikók álltak. Az olajfák között rejtőző tengerparti villák ma már híres emberek nyaralói lettek.

11 

Művészeket, írókat is megihletett

Az olajfák és gesztenyefák közé rejtett öböl sok művészt és írót megihletett már. Maupassant is megemlíti Az érzelmek útja című regényében. Ahogy behajózott az öbölbe, azonnal magával ragadta a színes házakkal teli öböl hangulata.

12

Máig megőrizte varázsát

A turizmus hamar felfedezte magának Portofinot, és ennek köszönhetően ma már az egykor csendes öbölből zsúfolt jacht kikötő lett. Portofino azonban még így is megőrizte varázslatos hangulatát. A lejtős terekről csodálatos kilátás nyílik a Tiguillo-öbölre, a 12. századi román stílusú San Martino templomra és az egymásra támaszkodó színes házakra.

33

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »