Ősi rítusokat bemutató Csodaszarvas koncert az A38 hajón

nov 16 • Kult & Art • Impress Magazin

Az egykori VHK-alapító-frontember, Grandpierre Atilla zenekara, az ősi rítusokat magyar népzenével ötvöző Vágtázó Csodaszarvas jó ideje minden év végén fellép a fővárosi A38 hajón.

Grandpierre Atilla csillagász, zenész, filozófus egyedülálló alakja a magyar zenei életnek. A Vágtázó Halottkémekkel a nyolcvanas évek óta járja sajátos, egyedi útját. A VHK a punk, az underground, a népzene és a sámánrítusok különleges elegye volt, a Vágtázó Csodaszarvas inkább a magyar népzenére helyezi a hangsúlyt, egyéni és összetéveszthetetlen módon.

Varázslatos keleties dallamvilág

Az ősi magyar népzenét, szertartásokat felelevenítő, katartikus hatású koncerteket adó zenekar koncertjein Grandpierre megfogalmazása szerint „mindenen túláradó, minden burkot szétrepesztően szárnyaló életigenlés élhető át”.

„Ilyen mélységben, ilyen elemi erővel ritkán tapasztalható az életöröm, mint ezeken a ritka alkalmakon. A lélekborzongató koncerteken ősi, megtisztító és felszabadító örömtüzek törnek ki a zenekarból, a közönségből, és ha minden jól megy, akkor a Mindenségből is. Fergeteges ritmusok, varázslatos, keleties dallamvilág, az eurázsiai síkság lovasnépeinek ősi, sámánisztikus zenéje elevenedik fel a zenekar egyedülálló, hipnotizáló és katartikus előadásmódjában” -nyilatkozta a frontember.

A december 6-i koncert csúcs- és fénypontja a Hollóének Hungaricával való közös örömzenélés: mintegy húsz zenész lesz a színpadon.

Olvasd el a cikket angolul is a Budapest Life rovatban: “Magic deer” concert presenting ancient rituals on the A38 boat

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »