Rejtőzködő baglyok – a természet bölcs kaméleonjai

nov 14 • LifeStyle • Impress Magazin

A baglyok lenyűgöző, gyönyörű madarak, ritkán láthatjuk őket közelről. Nehéz őket észrevenni, mert különösen jól rejtőzködnek.

A természetben jellegzetes jelenség az álcázás, más néven kamuflázs, azaz a környezetbe való beolvadás. A ragadozók azért igyekeznek álcázni magukat, hogy könnyebben jussanak zsákmányhoz, a prédaállatok pedig azért, hogy ne váljon belőlük zsákmány.

11 

Tökéletesen beleolvadnak a környezetükbe

A bagoly hazája Európa, Ázsia, Észak-Afrika és Észak-Amerika, ahol hegyekben, síkságon, sztyeppéken, az erdőkben és a parkokban él. Számos bagolyfaj létezik, többek között az erdei fülesbagoly, hóbagoly, uhu bagoly, mely a legnagyobb az európai baglyok között.

22

Foltos, barnás tollazatukkal tökéletesen beleolvadnak a környezetbe, ahol élnek, éppen ezért nappal nagyon nehéz észrevenni őket. Gyakran még a szemüket is becsukják, mely általában élénk narancssárga színű, hogy még azzal se árulják el jelenlétüket.

33

A baglyok tavasszal fészekhagyó madarak, vagy mókusok odvait keresik fel költésre, de talajon és sziklahasadékokban is költ. A legtöbb bagoly éjjeli életmódot folytat, nappal csak ritkán találkozhatunk velük. Szürkületkor és éjszaka indul vadászatra, nappal pedig a sűrű ágak között rejtőzik, és olyan mozdulatlanul ül, hogy összetéveszthető a nagyobb, vastagabb faágakkal. Csak tapasztaltabb megfigyelők tudják felfedezni őket.

44

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »