Milyen színe van a zenének? Vannak, akik másképp látják a világot

ápr 28 • LifeStyle • Impress Magazin

A szinesztézia az érzékszervek összjátéka: az egyik önkéntelenül aktivizálja a másikat. Így lehet, hogy egy szimfóniának nem csak dallama, hanem színe, szaga, íze is lehet.

Ezt a jelenséget hívják szinesztéziának, ami egy olyan érzékszervi összjáték, melyet az emberiség mindössze 4  százaléka érzékel, írja a BBC.

Nem csak a fülükkel hallják a zenét…

Számukra épp oly természetes, hogy az egyes szám fehér, az „l” betű kék, a hétfő piros, mint ahogy az átlagember számára természetes, hogy kék az ég a fű pedig zöld. A szinesztéziára érzékeny emberek esetében az összes érzékszerv összekapcsolódik. Az egyik önkéntelenül és következetesen aktivizálja a másikat. Így lehet például, hogy egy szimfóniának nem csak dallama, hanem színe, szaga, íze is lehet.

Számok, napok, hónapok, és betűk, tágabb értelemben szavaknak is megvan a saját színárnyalatuk. Ezek a színek azonban nem mindenki számára ugyanolyanok, egyénenként változóak lehetnek. A közös csak annyi, hogy a szinesztéziások a másképp tapasztalják a világot, mint az átlagos emberek. Az 1980-as évek végén kezdték vizsgálni a jelenséget MRI-vel és azt tapasztalták, hogy az agy bizonyos területe valóban aktívabb az ilyen személyek esetében, és leggyakrabban művészeknél jelentkezik ez a típusú érzékelés.

A művészek között gyakoribb

Pharrell Williams énekes dalszerző szerint gazdag múltja van a szinesztéziának a régi korok művészei között is. Szinesztéziás volt például a zeneszerző Olivier Messiaen, Liszt Ferenc és Jean Sibelius, az orosz író, Vlagyimir Nabokov, Vincent Van Gogh és David Hockney, a jazz legenda Duke Ellington és Marilyn Monroe is. Az egyik legismertebb szinesztéziás festőművész Wassily Kandinsky volt, aki a zenét színekben és formákban is látta. 1911-ben megfestette az Impression III képét, melyet Schoenberg egyik koncertje inspirált.

Pharrell például nem csak színeket, hanem formákat is lát, miközben zenét szerez vagy hallgat. Egyszerre látja a zene formáját és színét is, ami nagyon élvezetesé teszi számára a zenehallgatást. Régi vágya, hogy valamilyen módon megmutassa ezeket a tapasztalatait azoknak is, akik nem látják ezt.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »