Melyik módszert válasszam? Az önismeret útvesztői…

ápr 3 • Psziché • Impress Magazin

Sok mindent már nagyon gyorsan meg tudunk és akarunk is oldani. Instant kávét iszunk, instant megoldásokra vágyunk lélektani kérdésekben is.

Önismeret! Divatos szó, főleg mióta elterjedtek a populáris pszichológiai művek, roskadoznak a könyvesboltok polcai a „pszichológia” címszó alatt. Hogy legyek sikeres? Hogyan felejtsem el Őt? Hogy találjak párra? Hogyan tartsam meg? Hogy legyek jó szülő? Csak néhány témafelvetés a sok közül, amelyre vékonyka kötetben ajánlanak magabiztosan választ az élet nagy kérdéseire.

Mi segíthet az eligazodásban…

Először is, le kell szögeznem: nem szeretem az ilyen jellegű könyveket. Igaz, hogy ezek az írások könnyen emészthetőek, de általában azt sugallják, hogy komplex emberi kérdésekre léteznek egyszerű válaszok. Benyomom a megfelelő gombot, és problémáim megoldódnak, mint a varázslásban. Abrakadabra! Sok mindent már nagyon gyorsan meg tudunk és akarunk is oldani. Instant kávét iszunk, instant megoldásokra vágyunk lélektani kérdésekben is. Csakhogy ezek a művek éppen az ember egyediségét, kapcsolatok hálójának megismételhetetlenségét teszik zárójelbe.

A pszichológia sokszínűségére jellemző, hogy a szakemberek különböző nézőpontok szerint, eltérő módszerekkel dolgoznak a kliens személyiségéhez és az általa „hozott” elakadás milyenségéhez mérten. Ezek a nézőpontok a pszichológia témájú könyvekben is tükröződnek.

Előfordul, hogy a családi működésmód nem a legmegfelelőbb Ilyenkor feladat, hogy a család egészével foglalkozzon a szakember (családterapeuta), a tagok egymáshoz való viszonyát vizsgálva. A hosszabb terápiák- ilyen például a pszichoanalitikus szemléletű terápia- pedig a személyiség mélyebb rétegeit célozza meg. A feltárás után pedig kísérletet tesz a személyiség szerkezetének megváltoztatására. Léteznek relaxációs technikák- például az autogén tréning-, amelyek az elsajátítás után otthon is végezhetőek, és kitűnő szorongásoldó hatásuk van. És ez csak sovány ízelítő a módszerek és irányzatok tömkelegéből.

Az út hosszú, de megéri elindulni rajta

Az önismerettel kapcsolatos bevezetőm után egy nagyon jó könyvet ajánlanék, amit szerzője, Irvin D. Yalom laikusoknak, kezdő szakembereknek, hallgatóknak egyaránt használható olvasmánynak tart.  A Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek című könyvben a terapeutaként dolgozó és tudományos munkát egyaránt végző pszichiáter professzor izgalmas esetei kerülnek felszínre, rengeteg önreflexióval kísérve a rövid elméleti bevezető után.

Yalom esetei kitűnően illusztrálják azt irányzatot, az egzisztenciális pszichológiát, amelyben ő is munkálkodik. Nézőpontja szerint négy fő terület van, amely életük során kikerülhetetlenül foglalkoztat minket. Ezek a lét alapkérdései, amelyek problémáink lemeztelenítése után felszínre kerülnek. Az egyik ilyen téma, hogy halandók vagyunk, nem tudjuk mikor és hol, de biztosan meghalunk. A gyászfeldolgozás is kikerülhetetlen számunkra.  Nehezíti a téma feldolgozását, hogy társadalmunkban ez a téma tabu, nem „illik” beszélni róla. Még az idős, életük alkonyán járó családtagjainkat is hajlamosak vagyunk csendre inteni, hogy inkább ne beszéljenek erről és ezzel csak fokozódik a szorongás.

A második nagy terület a szabadság. Életünk során számtalan lehetőségünk van és ennek megfelelően döntéseket kell hoznunk. Merre menjek? Kit, mit válasszak? Milyen szakma illene hozzám? Menjek vagy maradjak? A szabadság felemelő. Vágyunk rá, de bizonytalanságot és ennek megfelelően szorongást is okozhat.

A harmadik egzisztencialista pszichológiai alapelv a magányosság. Az ember társas lény, megadatik számára az összeolvadás lehetősége (anya a gyermekével a kezdeti időszakban, de ilyen a szerelem kezdeti szakasza is), de soha nem oszthatjuk meg a másikkal teljességgel önmagunkat. Szembesülnünk kell azzal, hogy számtalan helyzetben egyedül vagyunk.

Megdolgozandó téma még az értelemnélküliség is. Pontosabban az, hogy életünknek nincs egyetlen körülhatárolható értelme sem, nekünk kell megtölteni azzal, személyiségünktől függően élményekkel, értelemmel.

Ezeket a fajsúlyos témákat veszi sorra Yalom saját terápiás esetein keresztül, nem nélkülözve a humort, és a lét szorongató kérdései mögött átszűrődő derűt. Megtudhatjuk, milyen gondolatok indulnak el egy nőben, amikor ellopják a táskáját. Ki i lehet-e „gyógyulni” egy igazán szenvedélyes szerelemből, vagy annak illúziójából? Miért nem akar felbontani egy egyetemi tanár pár levelet? A válaszkeresést mindenkinek ajánlom.

Dombi Annamária pszichológus

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »