7 őrült jogszabály, melyek miatt bajba kerülhetsz külföldön

ápr 3 • LifeStyle • Impress Magazin

Mielőtt külföldre utazol, a látnivalókon túl érdemes az adott országban hatályos jogszabályokról is tájékozódni, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek!

1. Megbírságolnak Szingapúrban, ha rágózol

Ha Szingapúrba utazol, akkor semmiképp ne vigyél magaddal rágógumit, ugyanis ebben a városban már több mint két évtizede betiltották az utcán való rágózást, hogy megóvják a város utcáinak tisztaságát. Bár a büntetés csak némi pénzbírság, azért nem árt tiszteletben tartani a város elveit.

2. Tilos meghalni Sarpourenx-ben

Egy mindössze 260 lakost számláló délnyugat franciaországi kis faluban a polgármester Gerard Lalanne megtiltotta a lakosoknak, hogy meghaljanak, mert a túlzsúfolt temető betelt, és nincs hová eltemetni őket, írja a Reuters. 2008-ban rendeletet is kiadott, melyben hivatalosan is megtiltotta, hogy a faluban meghalljon olyan lakos, akinek nincsen előre lefoglalt parcellája a temetőben. A rendelet be nem tartása állítólag súlyos büntetést von maga után.

3. Velencében illegális a galambok etetése

A gyönyörű lagúnás városban szintén különleges rendelet van érvényben. Míg régebben nagy hagyomány volt a turisták körében a Szent Márk teret ellepő galambok etetése, mára már törvény tiltja ezt a cselekedet. Aki megszegi ezt a jogszabályt, akár 700 dollár pénzbírságot is kaphat.

4. Ne gyújts rá Bhutánban

Ez a kis himalájai ország talán a világ egyik legszigorúbb rendeletét hozta, ugyanis az egész ország területén betiltották a dohányzást. Ha dohányos vagy, akkor bizony törölnöd kell az úti céljaid közül ezt az országot, ugyanis se bevinni, se vásárolni nem szabad dohányárut. Aki Bhutánban nyilvános helyen rágyújt, azt pénzbírsággal büntetik, a dohány árusításáért pedig szabadságvesztés is járhat.

5. Ha kifogy a benzin az autópályán Németországban…

Németországban ügyelj arra, hogy elegendő üzemagyag legyen az autódban, mielőtt autópályára hajtasz, ugyanis nagy bajba kerülhetsz, ha kifogy a tank. Németországban ugyanis jogellenes bárkit, bármilyen okból megállítani az autópályán. Egyetlen kivétel lehetséges, ha vészhelyzet van, az üres tank azonban nem minősül vészhelyzetnek.

6. Görögországban tilos a magas sarkú cipő

Ha megjelensz egy ókori görög helyszínen egy tűsarkúban, akkor ne csodálkozz, ha a túrát mezítláb kell folytatnod. A görög kormány ugyanis rendelettel védi az ókori műemlékeket, melyeken sérülést okozhatnak a magas sarkú cipők.

7. Börtönbe kerülhetsz Dubaiban, ha a Ramadán ideje alatt eszel 

Ha az Egyesült Arab Emírségekbe szeretnél utazni, akkor körültekintően válaszd ki az időpontot, ugyanis a Ramadán ideje alatt sem enni, sem inni nem szabad nyilvános helyen. A helyi szokásokat a turistáknak is tiszteletben kell tartaniuk, azok az utazók, akik úgy döntenek, hogy megszegik ezt a szabályt, először csak nyilvánosan figyelmeztetik őket, majd ha ezt a bűncselekményt többszöri felszólításra sem hagyják abba, akkor akár börtönbe is kerülhetnek a szabálysértés miatt.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »