Virtuális világ otthon?

márc 2 • LifeStyle • Impress Magazin

A Microsoft legújabb dobása az új holografikus szemüveg, mely integrálja a digitális 3D-s tartalmakat a hétköznapi életbe.

A Microsoft nemrég jelentette be, hogy jön a Windows 10 szoftver, és máris itt az következő újdonság, miszerint megalkották a virtuális valóságot megjelenítő holografikus szemüveget.

Digitális tartalmak a térben

A Microsoft „hololens” elnevezésű szemüveg kitolja a határokat az érzékelhető valóság és a virtuális világ között, a szemüvegen keresztül ugyanis digitális tartalmak jelennek meg a térben. Az új technológia lehetővé teszi, hogy a felhasználó integrálja a 3D hologramokat a hétköznapi életébe.

011

A képzelet által megalkotott 3D-s tárgyak olyan valóságosnak tűnnek, mintha ténylegesen ott lennének a szobában. A Microsoft mérnökei szerint az új, holografikus szemüveg segíti majd a mindennapi tevékenységek ellátását, illetve lehetővé teszi az emberiség számára olyan tevékenységek megtapasztalását is, melyet azelőtt soha nem tapasztalhatott meg. A NASA Jet Propulsion tudósai például a közeljövőben arra fogják használni az eszközt, hogy megvizsgálják a Mars felszínét a bolygón készült felvételeken keresztül.

A hologramok kivetítése a térben egy olyan új médium, melyen keresztül az emberek újfajta módon kommunikálhatnak egymással, új módon fejezhetik ki a kreativitásukat, és hatékonyabb módszert biztosít a szemüveg az oktatás területén és a tanulásban is. A térben megjelenő virtuális képek alkalmazása hatékony módja annak is, hogy valaki szemléltesse és megossza az ötleteit másokkal.

Valóság és virtuális világ

A holografikus szemüveg által érzékelt és látott világ az élet új dimenziója, ahol elmosódnak a határok a valóság és a virtuális világ között.

A szemüveg használata azonban mégsem hagy elveszni a 3D-s tartalmak világában. Miközben a saját szemünk előtt elevenedik meg egy virtuális világ, az új platform nem engedi meg a felhasználó számára, hogy szem elől tévessze a valóságot, és belevesszen egy nem létező világ képeibe, mivel ezek a kivetített képek mindig finoman átlátszó módon jelennek meg a térben. A háttérkörnyezet mindig tisztán látható marad a felhasználó számára.

11 

A szemüveg használata lehetővé teszi, hogy a teret egy üres vászonként használjuk, melyre bármikor, bármilyen kép kivetíthetünk. A fülhallgatón keresztül pedig másokkal is kommunikálhatunk, és megoszthatjuk a kivetített képeket, terveket, ötleteket akár skype-on keresztül. Egy bonyolultabb probléma megoldásához is segítség lehet a „holonotes” funkció, mely lehetővé teszi, hogy az instrukciókat digitális képekkel illusztráljuk.

Az eszköz többféle módon is vezérelhető, akár hanggal vagy különböző gesztusokkal. A digitális tartalmak létrehozására, a képek alakjának és méretének megváltoztatására, vagy a látvány navigációra különböző, egyénre szabott alkalmazások érhetők el.

A Microsoft már az első prototípuson dolgozik, a végső változat megalkotása előtt azonban még további holografikus tapasztalatokat gyűjtenek és analizálnak, melyek hasznosak lehetnek az emberek számára szerte a világon.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »