Varázslatos lilaakác függőkertek Japánban

márc 31 • Földgömb • Impress Magazin

A japánok a virágok szerelmesei. A cseresznyevirágzás egy külön ünnep, a csüngő virágú lilaakácoknak pedig külön virágparkokat szentelnek.

Az egyik legszebb akácliget az Ashikaga Flower Park, ahol a különböző fajtájú akácok nyolc tematikus virágrendet alkotva díszítik a kertet a függő klasztereken és alagút lugasokban.

117

A lilaakác japán egyik legősibb fája

A lilaakác (japánul fuji) a szigetcsoport egyik legősibb virágzó fafajtája. Az őshonos fujinak rengeteg változata megtalálható itt, mint például a rózsaszín virágú, lépcsőzetes fürtös Usubeni fuji, a lila színű Murasaki fuji, a hosszú csüngő virágot hozó Naga fuji, a duplaszirmú fekete sárkány Yae kokuryu, és a hófehér Shiro fuji, melyek egymást követve pont ebben a sorrendben borulnak virágba a parkban. Legvégül jelennek meg egy ritka faj, az arany lánc vagy aranyeső sárga virágai.

111

Ebben az egyedülálló parkban a virágoknak története van, és a kertben tematikus rendszer kapcsolódik a különböző színű és fajtájú akácok virágzási idejéhez.

kert1

1000 négyzetméteres függőkert

A parkban van egy különleges lilaakác lugas, ahol egy olyan hatalmas fa található, melynek virágai évtizedekkel ezelőtt még csak 70 négyzetméteres lugast alkottak, mára azonban a virágzuhatag mérete közel 1000 négyzetméteres függőkertté változott. A csüngő virágok hossza eléri a negyven méteres hosszúságot is. Azt mondják, ez a legszebb lilaakác a világon.

113

Virágzó alagutak

A park egyik legnépszerűbb helyszíne a több színben pompázó virágalagút. Az akácsorból egy 80 méter hosszú alagutat alakítottak ki, ahol a virágok alatti padokon lehet élvezni a virágzuhatagok illatát és látványát.

1212

Az akár 500 évig is élő lilaakác felfuttatható házfalakra, tornácokra, pergolákra, boltívekre, oszlopokra, lugasokra, fákra vagy akár a kerítésre is.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »