Lebegő ház újrahasznosítható anyagokból

márc 29 • Enteriőr, ÖKO-világ • Impress Magazin

A londoni ecoflolife tervezőiroda környezetbarát, víz felszínén lebegő házakat tervezett kizárólag újrahasznosítható alapanyagokból.

A víz az élet fontos része, a létezés elválaszthatatlan színtere, melyet az emberiség egyelőre még nem fedezett fel magának, ami az otthonokat, az építészetet illeti. Legalábbis eddig….

11

Élet a vízen

Az utóbbi években egyre több építész és tervező iroda alkot úszó, vagy lebegő házakat, melyek alkalmasak arra, hogy hosszú távon is lakhatást biztosítsanak az emberek számára. A londoni ecoflolife építészei már arra készülnek, hogy az emberek hamarosan kénytelenek lesznek elhagyni szárazföldi otthonaikat a tengerszint emelkedés következtében. Ebben az esetben pedig más alternatíva felé kell nézni. Elképzelhető, hogy a jövőben benépesítik az emberek a vizek partjait is, és lebegő otthonok és városok épülnek majd?

022

Lebeg mégis stabil

A „waternest” házikók környezetbarát úszó rezidenciák, melyek minden szempontból alkalmasak arra, hogy emberek számára alkalmas otthonként funkcionáljanak. A londoni ecoflolife kivitelező cég az olasz építész Giancarlo Zema tervezése alapján alkotta meg ezt az otthonos lebegő házikót. A 100 négyzetméteres ház teljes egészében újrahasznosított rétegelt fából és megmentett alumínium hajótestből épült.

33

Napelemek a tetőn

A ház mindkét oldalán teraszok találhatók, így akár a víz felé, akár a part felé panorámás kilátást biztosít. A ház teljesen önellátó, a tetőn található napelem panelek megtermelik a hétköznapi élethez és a ház fenntartásához szükséges elektromos áramot.

44

A „waternest” lebegő házak folyók mentén, tavak partján, csendes, nyugodt öblökben, vagy akár tengerpartokon is felépíthetők, ahol a lakók teljes harmóniában élhetnek a természettel.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »