Látványos hattyúgyűrűzési road show a Balatonon

aug 7 • LifeStyle • Impress Magazin

Látványgyűrűzésre hívja az érdeklődőket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület augusztus 14-én és 15-én a Balaton hét helyszínén.

Az egyesület negyedik alkalommal szervezi meg a balatoni bütyköshattyú-állomány látványgyűrűzését. Augusztus 14-én, csütörtökön Balatonfüreden, Révfülöpön és Keszthelyen, másnap Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen, Fonyódon, Balatonlellén, majd ismét Balatonfüreden várják az érdeklődőket az egyesület munkatársai, akiknek a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogniuk.

A hattyúk augusztusban a Balaton gyülekeznek

Az esemény célja, hogy minél több egyedre kerüljön fel a színes gyűrű, mert ennek segítségével befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani tudják a madarakat és pontosabban tudják követni kóborlási szokásaikat.

A hattyúk különleges vedlési sajátossága, az úgynevezett lohosodás augusztus közepén jelentkezik, ilyenkor a repülőtollak egyszerre cserélődnek, és emiatt a madarak akár 6-8 héten át nem tudnak repülni.

A vedlés közeledtével a hattyúk nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken, Közép-Kelet-Európában az egyik legjelentősebb gyülekezőhelyük a Balatonon van.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »